Srbija

S. M.

14. 02. 2021. 07:00 3

"Namerno napravili grešku kod konkursa da bi direktorka ostala na čelu Doma zdravlja?!"

Iako je u zakonskom roku raspisan konkurs za novog direktora Doma zdravlja Kuršumlija, odnosno 29. decembra prošle godine, on je ubrzo od strane nadležnog Ministarstva zdravlja poništen. Mnogi sumnjaju da je namerno napravljena greška kako bi dosadašnja direktorka Doma zdravlja Kuršumlija Uranija Petrović, kojoj početkom marta ističe mandat ostala na ovoj funkciji, barem kao v. d. direktora. Primarijus dr Tomislav Arsenijević kaže da je i on imao nameru da konkuriše, jer ispunjava sve uslove i da je neprijatno iznenađen poništenjem konkursa.

- Sumnjam da je u konkursu namerno napravljena greška, kako bi se on poništio i ostavio prostor sadašnjoj direktorki, koja je poznata čitavoj Srbiji po raznim aferama, koja je osuđivano lice za nepotizam i protiv koje se vode krivični postupci, ostala na toj funkciji. I prethodni konkurs iz 2017. godine kojim je ona postavljena na tu funkciju bio je nezakonit, s obzirom na to da je tom periodu bila osuđeno lice, a to nije bio uslov u konkursu. To je nedopustivo jer Zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže da lice koje nije usuđivano i protiv koga se ne vodi krivični postupak može da bude direktor - kaže primarijus dr Arsenijević.

On se čak i zvanično obratio Domu zdravlja kako bi saznao zašto je poništen konkurs i dobio je odgovor u pismenom obliku u kojem se između ostalog navodi da je to učinilo Ministarstvo zdravlja zbog nepostojanja formalno-pravnih uslova za raspisivanje konkursa.

Od 2020. godine konkursi za domove zdravlja prebačeni su sa lokalnih samouprava na nadležno ministarstvo. To nam je potvrdila i sadašnja direktorka Doma zdravlja Kuršumlija Uranija Petrović.

- Kako je nadležnost prešla na Ministarstvo zdravlja, ono prvo treba da imenuje Upravni odbor, kako bi se onda odlučivalo o kandidatima za direktora - kazala je Petrović i naglasila da ona ne raspisuje konkurse i da su oni kao ustanova sve papire i obrasce na vreme poslali ministarstvu.

Njena funkcija ubrzo prestaje i pitanje je kako će se i da li ovaj posao završiti na vreme. S tim u vezi, s obzirom na to da je početkom 2020. godine nadležnost preuzelo Ministarstvo zdravlja sve odluke koje je do danas doneo još uvek stari Upravni odbor Doma zdravlja Kuršumlija su ništavne, odnosno nezakonske.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati