Srbija

S. M.

11. 02. 2021. 11:42 1

"Hammeum" pred kolapsom, radnici bez plata

U najznačajnijem prokupačkom Javnom preduzeću „Hammeum“ kasni decembarska plata, radnici su u panici, a lokalna samouprava kao da je digla ruke od njih. Krivica se prebacuje sa jednog na drugog, a ako se analizira stanje, problem je počeo 2015. godine kada je tadašnja - sadašnja vlast rešila da od nekoliko preduzeća stvori jedno. Razlog je bio, kako su tada objašnjavali nadležni u Prokuplju, da se smanji broj direktora i radnika u upravi. Ipak, ostali su svi radnici iz svih uprava, čak i tri sekretarice. Od skoro JKP „Hammeum“ ima i četvrtu, koja proverava da li i ko dolazi na posao! Iz sindikata radnika najavljuju da ukoliko se ne prihvati njihov predlog za rešenje sledi štrajk, v.d. direktora Nikola Žugić kaže da će probati da reše problem uz pomoć lokalne samouprave, a gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović da čeka njihov predlog rešenja.

Kako su nam rekli zaposleni u ovom preduzeću ovo kašnjenje plate njima ne kazuje ništa dobro. Spekuliše se da ih pripremaju za rasparčavanje, davanja određenih poslova privatnim preduzećima.

- Kažu da imamo mnogo radnika, a samo poslednjih godina primljeno je 70. Sve su ovde kod nas gurali, kada god je trebalo nekog da namire. I sada odjednom nam zavrnuli slavinu. To liči na ono što su uradili sa gradskom apotekom, koju su dali u koncesiju - komentariše zaposleni u „Hammeumu“.

On podseća da je trenutno 280 zaposlenih za stalno i da uz one koji su angažovani na određeno vreme ima ukupno 312 radnika. Za sve njih platni fond u ovoj godini je 24 miliona dinara. Poređenja radi, pre stvaranja ovog preduzeća kao objedinjenog 2015. godine platni fond je bio 17 miliona dinara.

- I dalje pregovaramo. Mi smo kao sindikat izneli predlog da situaciju rešimo mirnim putem. Ukoliko do toga ne dođe narednih dana, preduzećemo zakonske mere, odnosno sledi štrajk ili tužbe radnika - kazao nam je predsednik Saveza samostalnog sindikata u preduzeću Boban Cvetković.

Radnici traže svoju platu i pod njihovim pritiskom dobili su 60 odsto. Ono što ih brine je da ovako počinju sve noćne more.

- Problem moramo da rešavamo uz pomoć lokalne samouprave. Pokušaćemo da nađemo nove poslove za koje ćemo biti plaćeni. To je jedino što možemo. Uzdam se u sindikate i očekujemo njihov predlog - rekao je v.d. direktora JKP „Hammeum“ Nikola Žugić.

I dok oni sve nade polažu u lokalnu samoupravu, ona im je izgleda okrenula leđa. Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović naglašava da ovo preduzeće nije korisnik budžeta, jer imaju svoje prihode.  

- Moraju sami da zarade za plate. Njihov platni fond se znatno povećao usled povećanja na državnom nivou i ako ne mogu da zarade, moraju da iznesu plan i rešenje. Ukoliko to ne urade do sutra, moram ja da predložim šta je činiti - istakao je Aranđelović.

On dodaje da je samo u upravi preduzeća 150 radnika i da je to mnogo. U suštini, tvrdi on, komunalne poslove obavlja tek dvadesetak radnika, a među njima su i oni koji su po ugovorima.

Pod pritiskom da ne ostanu bez posla, juče (sreda) varili su i farbali ogradu glavnog gradskog parka mnogi iz uprave. Da li je to pritisak na njih, ili zaista većina u preduzeću ništa nije radila, ostaje da se vidi, a sudbina ovog preduzeća trebalo bi da se reši narednih dana. Ono što je najvažnije je da je JKP „Hammeum“ žila kucavica Prokuplja jer je u okviru njega vodovod, groblje, pijaca, zelenilo, zoohigijena, čistoća, ali i mesne zajednice, stočni fond, preduzeće za ekologiju....Sve su to naprednjaci spojili 2015. i sada se izgleda predomislili!

Gradski odbor Demokratske stranke reagovao je na dešavanja u JKP „Hammeum“. U saopštenju koje su nam poslali navodi se da su naprednjaci krivi za haos, jer su bez ikakvih opravdanih razloga spojili sva preduzeća i tadašnjem Vodovodu nametnuli teret.

- Ovde su uhlebljenje našli svi koji su zadužili naprednjačku bahatu vlast. Poslednjih godina svojim besmislenim potezima trošili su novac svih građana Prokuplja na kupovinu stare hale nekadašnje „Toplice“, koja je i dalje prazna, a nisu ulagali u vodosistem, niti u opremu preduzeća. Samo im je služilo za kupovinu  glasova. Ovo liči na besmislenu prodaju Gradske apoteke i bojimo se da će Prokuplje ostati bez najznačajnijeg javnog preduzeća u gradu - navode u prokupačkom DS.

Oni podsećaju na bizaran primer nedavnog pravljenja dva preduzeća od jednog, samo da bi se namirili stranački interesi. Reč je o prokupačkom Turističko-sportskom centru koji je podeljen na Sportski centar i Turističku organizaciju, a za v.d. direktore imenovani su penzioneri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati