Srbija

S. M.

01. 02. 2021. 16:36 3

DVA PUTA POPLAVLJENI U JANUARU "Vlast u Žitorađi građani ne interesuju" (VIDEO)

Oko pedeset meštana Voljčinca kod Žitorađe jutros se okupilo u Žitorađi i zahtevali su razgovor sa predsednikom ove opštine Ivanom Stanojevićem, jer već dva puta u januaru pola sela je poplavljeno. Oni su razgovarali sa Stanojevićem u skupštinskoj sali opštine i kako su rekli za Direktno.rs, obećano je da će kanal koji je glavni krivac za plavljenje da se sanira.

Ipak, građani nisu sigurni da će se to zaista i dogoditi, jer kako tvrde, upravo lokalna vlast je kriva što dolazi do poplava.

- Ovu vlast ne interesuju građani, sela. Oni uopšte nisu održavali kanal, a u lokalnom budžetu se izdvaja novac za to održavanje. Kažu pala kiša, pa nije ovo bio potop, nego prosečna kiša, ali je nastao haos, baš zato jer kanal i propuste nisu uradili po projektu - kaže meštanin Voljčinca Tomislav Jovanović, koji je jedno vreme u prošlosti bio i predsednik ove mesne zajednice.

On objašnjava da je po projektu koji je urađen 2013. godine propust trebalo da ima duple cevi Fi 800 a taj projekat po predračunu je koštao 64 milionadinara. Za kanal je trebalo dati 10 miliona. Od toga 30 odsto trebalo je da finansira opština Žitorađa, a ostalo Ministarstvo poljoprivrede.

Jovanović dodaje da lokalna samouprava nije htela da da novac i da su na kraju postavili samo jednu cev Fi 800.

- Upozoravao sam, pisao, ali ništa. Uradili su šta su zamislili. Problem koji imamo je samo zbog neposlušnosti lokalne samouprave. Zamislite koliko je neozbiljno sve to, kada smo došli predsednik opštine je seo za sto koji prethodno nije ni očišćen, vidi se da je neko na njemu nešto jeo. Ovo više nema smisla i potpuno je neozbiljno kako nas gledaju - dodaje Jovanović.

Voljčinac je jedno od najvećih sela u ovoj opštini. Ima 240 aktivnih domaćinstva i 1.000 stanovnika. Kada je 11. januara počela kiša, poplavljeno je pola sela i meštanima je trebalo desetak dana da očiste mulj i talog od vode. Taman kada su to završili, kako kažu sami, jer im niko iz lokalne samouprave nije pomogao, opet tokom vikenda dogodilo se isto.

- Sada je oko 100 hetara bilo pod vodom, mnoge pomoćne zgrade, šest domaćinstva je ozbiljno ugroženo. I opet nas niko nije obišao. Napravili su nam haos sa tim kanalom, jer ga nisu uradili po projektu - komentariše Ivan Savić, meštanin Voljčinca.

Najugroženiji meštani rešili su da tuže i traže nadoknadu štete.

Predsednik opštine Žitorađa Ivan Stanojević nam je rekao da ne može da govori o kvalitetu kanala, jer je on napravljen pre nego što je došao na ovu funkciju.

- Odgovorno tvrdim da se taj kanal redovno održava. U svakom slučaju, problem se mora rešiti. Zato ćemo da angažujemo stručno lice koje će da proceni u čemu je problem, pa ćemo onda na osnovu te procene dalje postupati - kazao nam je Stanojević.

Po svoj prilici, kako dodaje, pre proleća neće se krenuti sa nekim koracima, zbog vremena. Meštanima ostaje da, kao nekada u praistoriji, mole bogove da ne padne kiša, ili sneg…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati