Srbija

[ Izvor: Beta ]

20. 01. 2021. 16:01 0

"Novim ugovorom Ziđin od istočne Srbije pravi region duhova"

Pokret Jedan od pet miliona danas je ocenio da se u kompaniji Ziđin u Boru "ozbiljno krše" prava radnika i zatražio hitno poništenje kolektivnog ugovora koji je dat rudarima u Majdanpeku i Boru.

- Novim kolektivnim ugovorom, koji je kineski investitor bacio rudarima u Majdanpeku i Boru na sto, sva prava i benifiti smanjeni su na zakonski minimum, što je protivno članu 142 stav 2 dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji govori o tome da svaki sledeći može biti samo nadogradnja na prethodni ugovor - navodi se u saopštenju tog pokreta.

Istaknuto je da u dosadašnjem kolektivnom ugovoru, koji je kineski Ziđin svojevremeno prihvatio pri potpisivanju strateškog partnerstva sa Vladom Srbije u RTB-u, piše da "novi kolektivni ugovor kod poslodavca sledbenika ne može da sadrži manja prava od utvrđenih ovim Ugovorom".

- Smanjenje zarada i svih benifita neobjašnjivo je s obzirom na to da su rudnici u Boru i Majdanepku ostvarili jako dobre rezultate u proizvodnji bakra, zlata, srebra i drugih ruda, a kompanija je samo u 2019. godini ostvarila dobit od 30 miliona dolara - smatra Jedan od pet miliona.

Ukazali su da "država Srbija rudnike u Boru i Majdanpeku nije u potpunosti prodala već je i sama manjinski vlasnik (37 odsto), što znači da u ovakav kolektivni ugovor koji krši prava radnika država jeste imala uvid i to je i dozvolila".

- Zahtevamo da država Srbija prestane da se ophodi prema sopstvenim građanima kao prema jeftinoj radnoj snazi, te tražimo hitno poništenje ovog kolektivnog ugovora. Predajom rudnika u Boru i Majdanpeku Aleksandar Vučić i režim naprednjaka predali su kineskim poslodavcima i građane Srbije kao jeftinu radnu snagu, prethodno im uništivši bilo kakvu mogućnost zaposlenja osim u rudniku - navodi se u saopštenju pokreta Jedna od pet miliona.

Podsećaju da je u prethodnih 10 godina u Majdanpeku zatvorena Fabrika bakarnih cevi, kao i Zlatara Majdanpek nakon čega je, po njihovoj oceni "rudnik dobio apsolutni monopol nad radnom snagom u Majdanpeku.

- Građani u Boru i Majdanpeku žive u strahu da će ostati bez posla, a kineski poslodavac koristi ih kao jeftinu radnu snagu ugrožavajući im osnovna ljudska i radna prava, i sve to pod patronatom vlasti Srpske napredne stranke - smatra Jedan od pet miliona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati