Srbija

[ Izvor: Beta ]

20. 01. 2021. 16:01 0

"Novim ugovorom Ziđin od istočne Srbije pravi region duhova"

Pokret Jedan od pet miliona danas je ocenio da se u kompaniji Ziđin u Boru "ozbiljno krše" prava radnika i zatražio hitno poništenje kolektivnog ugovora koji je dat rudarima u Majdanpeku i Boru.

- Novim kolektivnim ugovorom, koji je kineski investitor bacio rudarima u Majdanpeku i Boru na sto, sva prava i benifiti smanjeni su na zakonski minimum, što je protivno članu 142 stav 2 dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji govori o tome da svaki sledeći može biti samo nadogradnja na prethodni ugovor - navodi se u saopštenju tog pokreta.

Istaknuto je da u dosadašnjem kolektivnom ugovoru, koji je kineski Ziđin svojevremeno prihvatio pri potpisivanju strateškog partnerstva sa Vladom Srbije u RTB-u, piše da "novi kolektivni ugovor kod poslodavca sledbenika ne može da sadrži manja prava od utvrđenih ovim Ugovorom".

- Smanjenje zarada i svih benifita neobjašnjivo je s obzirom na to da su rudnici u Boru i Majdanepku ostvarili jako dobre rezultate u proizvodnji bakra, zlata, srebra i drugih ruda, a kompanija je samo u 2019. godini ostvarila dobit od 30 miliona dolara - smatra Jedan od pet miliona.

Ukazali su da "država Srbija rudnike u Boru i Majdanpeku nije u potpunosti prodala već je i sama manjinski vlasnik (37 odsto), što znači da u ovakav kolektivni ugovor koji krši prava radnika država jeste imala uvid i to je i dozvolila".

- Zahtevamo da država Srbija prestane da se ophodi prema sopstvenim građanima kao prema jeftinoj radnoj snazi, te tražimo hitno poništenje ovog kolektivnog ugovora. Predajom rudnika u Boru i Majdanpeku Aleksandar Vučić i režim naprednjaka predali su kineskim poslodavcima i građane Srbije kao jeftinu radnu snagu, prethodno im uništivši bilo kakvu mogućnost zaposlenja osim u rudniku - navodi se u saopštenju pokreta Jedna od pet miliona.

Podsećaju da je u prethodnih 10 godina u Majdanpeku zatvorena Fabrika bakarnih cevi, kao i Zlatara Majdanpek nakon čega je, po njihovoj oceni "rudnik dobio apsolutni monopol nad radnom snagom u Majdanpeku.

- Građani u Boru i Majdanpeku žive u strahu da će ostati bez posla, a kineski poslodavac koristi ih kao jeftinu radnu snagu ugrožavajući im osnovna ljudska i radna prava, i sve to pod patronatom vlasti Srpske napredne stranke - smatra Jedan od pet miliona.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Kornjača akrobata

Gde ćete provesti predstojeće praznike?