Srbija

[ Izvor: Beta ]

08. 09. 2020. 23:23 0

Granata iz Drugog svetskog rata otkopana u Smederevu

Ekipa specijalne jedinice tima za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava uklonila je danas u Smederevu artiljerijsku granatu zaostalu iz Drugog svetskog rata.

Granatu su našli radnici koji otkopavaju ostatke nekadašnje Varoške kapije i Smederevske tvrđave, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Neeskplodirana granata, najverovatnije kalibra 125 milimetara, kao i druge, nađene ranije, po svemu sudeći je ostatak od 500 do 800 vagona municije Vojske Kaljevine Jugoslavije. Zaplenjenu municiju i gorivo su posle aprilskog upada u Jugoslaviju nacističke nemačke snage uskladištile u tvrđavi u Smederevu, gde se 5. juna 1941. godine u podne dogodila eksplozija kojom je većina tog materijala uništena.

Iako su svedoci tvrdili da su se pre eksplozije čuli pucnji, ona nije zvanično razjašnjena, a računa se da je od nje poginulo između nekoliko stotina i 2.500 ljudi.

Nagađa se da je eksploziju izazvao odbačeni opušak nemačkog vojnika, da ju je izazvao engleski avion koji je nadleteo Smederevo ili da su je izazvale patriote. Druga teorija je da je za to odgovoran sovjetski agent Mustafa Golubić, koji je uhapšen dva dana kasnije u Beogradu.

Eksplozija je ostavila krater širine 50 metara i dubine devet metara i uništila ili oštetila kuće širom Smedereva.

Prozorska stakla su popucala u naseljima oko Smedereva, a podrhtavanje tla se osetilo u Velikoj Plani, Beloj Crkvi, Vršcu i Beogradu.

Spomenik žrtvama eksplozije u Smederevu podignut 1973. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati