Srbija

Direktno.rs

07. 09. 2020. 14:27 0

"Borani da dobiju čist vazduh, a nadležni odgovaraju!"

Predsednica Inicijalnog odbora Stranke slobode i pravde Ivana Živković navela je svom saopštenju da će se boriti da Borani dobiju čist vazduh, a da će nadležni koji su to godinama obećavali bez ispunjenja o tome odgovarati nadležnim organima.

- Čisto i plavo nebo nad gradom su Boranima prvo obećali bivši generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski i tadašnji predsednik Vlade RS Aleksandar Vučić, na otvaranju "Nove topionice". Sve dok Borani nisu masovno izašli na proteste, septembra 2015, kojih sam imala čast da budem organizator, govorilo se da je Nova topionica "naše malo čudo i ponos Srbije". Borani su na ulici tada tražili svoje pravo na zdravlje, ali i odgovornost jer projekat u koji je iz budžeta uloženo 300 miliona evra nije radio onako kako je obećano. Uspeli smo tim protestima da nateramo nadležne da smanjenjem proizvodnje smanje i zagađenje - navodi Živković u saopštenju.

- Sledeći put čisto i plavo nebo su Boranima obećali ministar Antić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić onda kada je RTB prodat Kinezima. Neposredno nakon prodaje zagađenje je ponovo počelo da prelazi sve zakonom dozvoljene granice. Od dozvoljenih 350 mikrograma SO2 po metru kubnom vazduha, mi prelazimo i 3000 mikrograma, što je i deset puta preko svih granica. Zakonom dozvoljene granice prelaze i teški metali (arsen, kadmijum, olovo, živa) koje imamo u PM česticama. Zdravlje Borana se ozbiljno ugrožava, a istovremeno im se i preti radnim mestima ukoliko se protiv zagađenja pobune. Ono što moji sugrađani moraju da razumeju jeste da su borba protiv zagađenja i borba za očuvanje radnih mesta nerazdvojive stvari. To su stvari koje će od nas zahtevati i EU i što pre budemo krenuli sa rešenjem problema toliko šansi i za opstanak Bora ima - dodaje - navodi ona, dodajući da državne institucije ne rade, a da Tužilaštvo ne postupa po krivičnim prijavama.

Takođe, ona navodi da vlast u Srbiji garantuje stranim investitorima da neće odgovarati ukoliko dođe do prekomernog zagađenja, kao i to da će subvencionisati zapošljavanje stranih državljana u RTB- u.

- Nadam se i boriću se na sve načine da Borani dobiju čisto i plavo nebo, a i da jednom dobiju i pravdu koju zaslužuju - ako ni zbog čega drugog onda zato što su svojim radom nesebično gradili pola bivše SFRJ - dodala je ona, navodeći da će oni koji nisu ispunili obećanja o tome govoriti pred nadležnim organima.

- Onima koji su nam do sada obećavali, a onda radili isključivo na našu štetu, mogu da poručim da će uskoro o tome da se izjašnjavaju samo pred nadležnim organima - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati