Srbija

S. M.

24. 06. 2020. 12:05 2

Poplavljeno stotine kuća u Topličkom okrugu

Tokom noći, u tri opštine Topličkog okruga: Prokuplje, Blace i Kuršumliju došlo je do izlivanja reka i plavljenja kuća i poljoprivrednih dobara i od jutros je u sve tri opštine proglašena vanredna situacija. Najgore je u Blacu gde je do jutros voda prodrla u stotinak kuća u samom Blacu i selima koja su oko reke Blatašnice. Evakuisano je više meštana i na sreću nema žrtava.

- Ovo je potpuna katastrofa. Voda je bukvalno odnela cela naselja i to tamo gd eje nikada nije bilo. Čitavu noć smo bili na terenu, angažovano je celo Blace. Na primer selo Đurevac bukvalno pliva u vodi, ugašena je is truja, a zbog Pridvorice iz koje se vodom snabdeva cela opština morali smo malo i vodu da propustamo da brana ne bi pukla. Zato je došlo i do pucanja vodovodnih cevi i nema ni vode. Još juče smo proglasili vanrednu situaciju a sada ćemos eobratiti i Vladi Republike Srbije za pomoć, jer je šteta neviđena - kazao je rpedsednik blačke opštine Milan Ćurčić.

Preko Blaca, voda je napravila haos i u prokupačkim sleima Beloljin i Kondželj. Tamo je na desetine objekata pod vodom.

- Od 23 sata do 4 sata ujutro u Beloljinu je bilo najkritičnije. Kako svedoče meštani voda iz takozvane Draguške reke bukvalno je nosila sve pred sobom i odjednom u 20 minuta naišla je ogromna količina vode. Sticajem okolnosti i ja sam iz tog sela i zaista en pamtim takvu poplavu - kazao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović, koji je čitave noći bio na terenu. 

On dodaje da se još uvek ne zna koliko je kuća poplavljeno jer ne može da se priđe pojedinim delovima. U Prokuplju je jutros proglašena vanredna situacija.

U Kuršumliji je voda napravila haos sa putevima i poljoprivrednim dobrima, ali na sreću, stanovništvo nije ugroženo.

- Imamo izlivanje u jednom domaćinstvu u Merdaru i zbog izlivanja Kosanice ceo taj deo oko reke je poplavljen - potvrdio je predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, koji dodaje da je i u ovoj opštini proglašena vanredna situacija.

Tokom noći nivo reke Toplice u mernoj stanici Pepeljevac kod Kuršumlije bio je čak 369 centimetara jutros u četiri sata. Ono što je najgore je da nivo vode još uvek ne pada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati