Srbija

[ Izvor: Beta ]

25. 05. 2020. 15:18 1

NEMAR DRŽAVE Štetu od nevremena platiće sami

Poljoprivrednike iz sela Subotica u opštini Aleksandrovac, koji su pre šest dana pretrpeli milionsku štetu od nevremena sa gradom, niko iz opštine, Ministarstva poljoprivrede, pa ni iz mesne zajednice nije obišao, ni ponudio neku pomoć, rekli su danas meštani za Betu.

Ljubisav Đuričić rekao je da mu je grad, veličine kokošjeg jajeta uništio hektar krompira, kupus, papriku, šljive, ječam i pocepao najlon na 16 plastenika. 

On je rekao da je samo u setvu krompira investirao oko 3.000 evra jer je kupio kvalitetno seme da bi prinos bio veći. 

- Niko posle nevremena nije došao da nas obiđe i vidi koliku smo štetu imali, ni iz opštine ni iz Ministarstva poljoprivrede, pa ni iz mesne zajednice. Još manje im je palo na pamet da nam ponude neku pomoć - rekao je Đuričić. 

Istakao je da će "pred glasanje sigurno doći neko iz opštine ili mesne zajednice". Vlasnik voćnjaka šljiva Milomir Denić rekao je da je sva šljiva omlaćena i da leži na zemlji, a da je gubitak, ako se računa po minimalnoj ceni od 20 dinara po kilogramu šljive, oko 600.000 dinara.

- Šljive sam prodavao sušari koja ih je sušila i pakovala i zbog toga što je bilo preskupo plaćati radnike i po 40.000 dnevno odlučio sam da kupim mašinu za branje od 10.000 evra - rekao je Denić.

Dodao je da je samo ove godine u zaštitna sredstva uložio oko 1.000 evra i da će imati ogroman gubitak, a da je i prošle godine jedva pokrio troškove proizvodnje šljiva.

- Bilo bi nam bar malo lakše da je došao neko iz države da se požalimo. Pijem bromazepame za smirenje jer sam i srčani bolesnik - rekao je Denić.Prema rečima Gorana Mijajilovića koji na pet hektara uzgaja šljive, trešnje, višnje, dunje, maline, kupine, lešnik i vinovu lozu, grad je uništio i grane pojedinog voća i roda neće biti ni sledeće godine.

- Led je bio ogroman, topio se tri dana. Voćnjaci su na različitim lokacijama i šteta je od 30 odsto do 100 odsto - rekao je Mijajilović.

Istakao je da su poljoprivrednici "iznervirani i dodatno zbog toga što su predstavnici opštine izjavljivali da je u tom selu padala sugradica". 

Dejan Radović, vlasnik njive sa pšenicom rekao je da je grad, veličine pesnice istog dana padao dva puta i prepolovio rod pšenice.

- Led je probijao ploče od salonita i razbio dvadesetak crepova na kući. Rod pšenice biće smanjen najmanje 50 odsto - rekao je Radović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati