Srbija

M. Božinović

20. 03. 2020. 14:08 1

"Geox" iz Vranja majke male dece šalje na neplaćeno?!

Na adresu redakcije Direktno.rs stiglo je nekoliko poruka zaposlenih u fabrici obuće italijanskog investitora "Geox" u Vranju, koji navode da im je dato obveštenje u kome piše da, u skladu sa vanrednim stanjem koje je proglašeno na teritoriji cele Republike Srbije, u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusa, zaposleni koji ne mogu da organizuju čuvanje svoje maloletne dece dok su na radu, mogu da se obrate Sekretarijatu za ljudske resurse sa zahtevom za odobravanje neplaćenog odsustva. 

U pomenutom obaveštenju navedeno je i da zahtev zaposleni mogu zatražiti od svog neposrednog rukovodioca. 

Takođe, u istom obaveštenju piše i, da bi se zaposlenom izašlo u susret u eventualnom zahtevu, potrebno je dostaviti dokaz da se supružnik nalazi u radnom odnosu kod drugog poslodavca, dokaz o samostalnom vršenju roditeljskog prava, i kopiju izvoda iz matične knjige rođenih za dete.

Navedno je i da će se podnetim zahtevima izaći u susret samo ukoliko je dete mlađe od 10 godina. 

Iz firme "Geox", nismo uspeli da dobijemo nikakve informacije, štaviše, rečeno nam je da oni nemaju ovlašćenja da daju bilo kakve odgovore, već samo centrala koja se nalazi u Italiji. S obzirom na to da je Italija žarište virusa korona u Evropi, i da je čitava zemlja u karantinu, odgovore iz Italije nije moguće dobiti. 

Na našu konstataciju, da zaposleni kojima je uručeno gorepomeuto obaveštenje, rade u Srbiji, a ne u Italiji, nismo dobili odgovor, i rečeno nam je da pitanja prosledimo mejlom, što smo i učinili.

Na pitanja Direktno.rs - zbog čega je radnicima ponuđeno neplaćeno, a ne plaćeno odsustvo, ko je doneo odluku koja ide na štetu zaposlenih i zbog čega, kao i da li su zaposleni zaštićeni u skladu sa novonastalom situacijom širenja kronavirusa, dobili smo sledeći odgovor: 

- PD Technic Development d.o.o. pripada grupaciji Geox S.p.A. koja je kotirana na berzi u Milanu, Italija, te je u obavezi da poštuje između ostalog sve zakonske propise Republike Srbije što i u ovom trenutku čini. Društvo permanentno prati sva naređenja i odluke organa Republlike Srbije, te poslovanje usklađuje sa istim. U svemu napred navedenom smo u koordinaciji sa nadležnim organima Republike Srbije. Zahvaljujemo vam se na interesovanju, te vas uveravamo da su sve preduzete raspoložive mere usklađene sa propisanim i potrebnim.

Dakle, ni na jedno naše pitanje nije odgovoreno. Stoga, pomenutoj firmi ponovo smo uputili ista pitanja, i zatražili da na njih odgovore konkretno kao što su i postavljena. Međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili. 

Podsetimo, od proglašenja vanrednog stanja zbog koronavirusa zvanična preporuka Vlade Srbije je da svi koji mogu rade od kuće, kao i da poslodavci imaju razumevanja za najstarije i najugroženije radnike, kao i za roditelje koji imaju decu mlađu od 12 godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati