Srbija

Direktno.rs

18. 02. 2020. 08:06 1

Zbog pljačke Kinezi u Boru grade novi kineski zid!  

Srbija ove godine dobija još jednu znamenitost - Kineski zid u Boru, prvi odbrambeni zid van Kine, dugačak četiri kilometra, visok 2,6 metara i potpuno digitalizovan, sa kamerama, senzorima, osvetljenjem i dresiranim psima.

Originalni Kineski zid bio je odbrana od najezde Huna i drugih nomadskih pljačkaša, a naš borski je odbrana od Srba željnih bakra i zlata iz kruga fabrike RTB Bor-a.  

Ovaj projekat predstavlja veliku čast za našu zemlju, pošto se Kinezi očigledno još od Huna nisu susreli sa ovako upornom i organizovanom najezdom pljačkaša, pa ne treba da čudi ako zid svečano otvore predsednici Vučić i Si prilikom najavljene posete kineskog državnika.

Tom prilikom bi posebno priznanje trebao da dobije bivši direktor Blagoje Spaskovski, koji nije sprečio da se organizovane pljačke razviju do današnjih razmera, pa se tako procenjuje da je samo u periodu 2014-2017. godine iz fabričkog kruga RTB Bor-a nestalo između 900 kilograma i tri tone zlata, vrednog između 40 i 130 miliona evra! Količine opljačkanog bakra su toliko velike, da ih je teško i proceniti.

Spaskovski je odgovoran za još jednu veliku pljačku u RTB Bor-u, pošto je cena nove topionice, koja je građena u njegovo vreme kao veliki projekat Mlađana Dinkića, sa planiranih 125 miliona porasla na neverovatnih 350 miliona evra.

Zvanično je cilj ulaganja u novu topionicu bio smanjenje zagađenja, ali pošto je ono višestruko povećano, građani Bora koji danas prekomerno udišu sumpordioksid i čestice nikla, olova i žive, pitaju se da li će izgradnja novog zida možda uticati i na smanjenje zagađenja?

Ipak, ljude u Boru najviše boli što je Srbija 2018. bukvalno poklonila ceo RTB Bor kineskom Ziđinu, koji je samo nekoliko meseci nakon toga otkupio od kanadskog Nevsuna i Friporta samo jedno nalazište bakra u okolini Bora za 1,5 milijardi evra.  

Kinezi jesu poznati po neokolonijalnoj praksi u Africi i Južnoj Americi, gde od država dobijaju koncesije na rudna bogatstva, a zauzvrat grade putnu i železničku infrastrukturu. U Srbiji je ovaj model za Kineze značajno povoljniji jer mi Kinezima dajemo besplatno naše rudno bogatstvo, a onda se kod kineskih banaka zadužujemo da bi kineske kompanije, za cenu višestruko veću od tržišne, gradile infrastrukturu po Srbiji.

Tako smo se kod Kineza već zadužili preko milijardu evra, a dogovorili smo kredite za još četiri milijarde. Na ovaj iznos verovatno treba dodati i kredit za najavljeni autoput Lazarevac - Bor, koji će imati smisla samo ako njime budemo dovozili stotine hiljada evropskih turista da obiđu novi Kineski zid.

Zbog ovako povoljnog dila za Kineze, u Boru danas više ne govore "Bor radi, Beograd se gradi", već "Bor radi, Kina se gradi".  

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati