Srbija

Dirketno.rs [ Izvor: Beta ]

19. 01. 2020. 13:30 0

Širom Srbije plivanje za Časni krst

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije organizovano je tradicionalno plivanje za Časni krst.

U plivanju za bogojavljenski krst u Zapadnoj Moravi u Čačku, koje su sa obala pratili brojni gradjani, učestvovalo je 170 takmičara, a do krsta je prvi doplivao Čačanin Anđelko Kovačević (26) kome je ovo četvrta pobeda u tom takmičenju. Sportski centar "Mladost", koji je organizator takmičenja naveo je da je ove godine učestvovao najveći broj takmičara, a medju njima je bilo i šest devojaka.

Pored Čačana učestvovali su i mladići iz Gornjeg Milanovca, Lučana i Guče kao i pripadnici 98. vazduhoplovne brigade iz Lađevaca. Najmladji učesnik je bio dečak od devet godina, a najstariji je imao 65 godina.

Start za plivanje označen je pucnjem iz trešnjevog topa i puštanjem dvanaest belih golubova.

Na današnjoj manifestaciji prikupljao se i novac za pomoć u lečenju učenika srednje Tehnike škole Luke Rakonjca iz Čačka. Običaj plivanja za bogojavljenski krst u Zapadnoj Moravi u Čačku obnovljen je 2005. godine.

Pre plivanja za bogojavljenski krst u crkvi "Vaznesenja Gospodnjeg" u Čačku održana je liturgija, a posle nje i litije do gradske plaže na Zapadnoj Moravi.

Profesior fizičke kulture i zamenik direktora Sportskog centra Pirot četrdesetogodišnji Filip Filipović danas je na Bogojavljenje u Pirotu prvi doplivao do časnog krsta i poneo titulu krstonosca na Gradskom kupalištu pred velikim brojem gradjana.

- Ovo nije prvi put da doplivam do časnog krsta. Prvi put sam učestvovao 2013. godine i tada sam prvi stigao do časnog krsta takodje na kupalištu. Sada se to desilo opet. Veoma sam srećan zbog toga. Nije važno ko je prvi stigao do krsta, važno je da nas ima u ovako velikom broju i da obeležimo ovaj veliki praznik. Hvala svima koji su učestvovali i gradjanma koji su došli na kupalište. Voda u njemu je bila dosta hladna - rekao je Filipović po izlasku iz vode.

Za titulu krstonosca nadmetalo se sedamdesetak plivača i jedna plivačica.
Filip Filipović je nagrađen ikonom, majicom i peškirom, a prigodnim poklonima nagradjeni su svi učesnici plivanja.

Filipoviću i ostalim učesnicima čestitali su sveštenik Živko Milović koji je sve učesnike blagoslovio i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati