Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Gradnja.rs ]

20. 12. 2019. 10:10 0

Studenti uređuju napuštenu školu na Staroj planini

Studenti Arhitektonskog univerziteta u Beogradu zajedno sa pokretom Odbranimo reke Stare planine, renoviraće napuštenu seosku školu u selu Pakleštica i formiraće Centar za studijski boravak.

Ova ideja obuhvata uređenje objekta škole sa dvorištem, korišćenjem tradicionalnih tehnika gradnje, kao i uređenje enterijera u skladu sa njegovom novom namenom, projektovanje mreže pešačkih staza u okviru samog sela i njegove šire okoline, uređenje kamp mesta sa adekvatnim mobilijarom, električno napajanje objekta i korišćenje solarne energije.

Početak rada na "Pakleštici" označio bi njenu obnovu i sanaciju, korišćenjem tradicionalnih materijala i tehnika gradnje koja je predviđena pod vođstvom Jelice Jovanovića, diplomiranog arhitekte sa desetogodišnjim iskustvom na polju istraživanja i realizacije projekta ove vrste.

Naime, studenti će napraviti spavaonice sa 16 ležajeva, multifunkcionalna prostorija koja može da služi za održavanje predavanja i radionica. U njoj će takođe postojati kuhinja i mokri čvor.

Pored korišćenja tradicionalnih materijala i tehnika, posebna pažnja biće posvećena motivu pirotskog ćilima - koji predstavlja jedno od 27 nematerijalnih kulturnih dobara Srbije na listi UNESCO-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati