Srbija

[ Izvor: juznevesti.com ]

19. 12. 2019. 10:45 0

Leskovčani "Keep light"-u 895.000 evra za LED sijalice

Zamena starih novim LED sijalicama Leskovčane će koštati nešto više od 895.000 evra, nakon što je u postupku javne nabavke pobedila beogradska firma "Keep light", poznata po ukrasima koje su građani platili više stotina miliona dinara, ali i po jelki koja je pre par godina Beograđane koštala 83.000 evra.

U trci za privatnog partnera koji će menjati sijalice bile su dve firme - "Feman" iz Jagodine i "Keep light" iz Beograda koji se prijavio sa podizvođačem "MEP inženjeringom".

Kao i u većini drugih gradova koje menjaju osvetljenje, firma "Keep light", kojoj je prošle godine nameštan tender za nabavku ukrasa u Nišu, pa je nakon pisanja o tome obustavljen, dobila je posao u Leskovcu.

Prema podacima javne nabavke, ponuda jagodinske firme nije bila prihvatljiva

Ponuda "Feman"-a je neprihvatljiva jer isti nije iskazao u obrascu ponuda ukupnu cenu bez PDV, izraženu kao neto sadašnje vrednosti troškova ugovora. Nije popunjen model ugovora, obrazac strukture cena, obrazac izjave o nezavisnoj ponudi i ostali obrasci traženi konkursnom dokumentacijom, nije dostavljena bankarska garancija za ozbiljnost ponude, dokazi o ispunjenosti obaveznih i dodatnih uslova, nije iskazan rok važnosti ponude, niti dostavljeni uzorci svetiljki, uz ponudu, što je ponuđač bio obavezan da dostavi, piše u odluci.

S obzirom na to da je "Keep light" dostavio potpunu dokumentaciju, predloženo da se ovoj firmi dodeli ugovor. Inače, istraživanje BIRN-a pokazalo je da su od 24 ugovora za javnu rasvetu 22 dobile četiri firme i njihovi partneri, a u većini slučajeva tu je i "Keep light". Ove firme su zasad obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta.

Dokumentacija menjana tri puta

U toku postupka, zainteresovani partneri tri puta su uočavali greške u dokumentaciji - od nepoklapanja broja svetiljki u tabelama, tehničkih grešaka, do nedifinisanja strane kolovoza na kojoj treba postaviti sijalice. Konkursna dokumentacija je menjana tri puta, a osim tehničkih nedostataka, naručilac je smanjio broj sijalica koje je trebalo dostaviti na uvid, ali i ukupan broj ugrađenih koji je zainteresovani partner trebalo da ima, kako bi ispunio uslove. Projektom je predviđena zamena 13.451 svetiljke koje bi trebalo da budu LED ili metal halogene jer one, kako piše, imaju efikasnije karakteristike.

Osim na teritoriji grada, nove sijalice trebalo bi da budu postavljene i u 132 okolna sela.

"Poznata" firma

Podsetimo, novinari portala "Pištaljka" još 2016. godine su skrenuli pažnju na sumnjivu javnu nabavku za dekoraciju Beograda na kojoj je posao dobila firma "Keep light". Međutim, ova firma je naročito dospela u žižu javnosti kada su novinari ovog portala otkrili da je beogradska novogodišnja jelka za 2017. godinu plaćena čak 83.000 evra i da je u centru grada postavljena pre završetka tendera.

Prošle godine su građani platili nekoliko stotina miliona dinara firmi "Keep light" za dekoraciju prestonice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati