Srbija

Vladimir Veljković [ Izvor: Peščanik.net ]

30. 10. 2019. 10:48 0

DRUGI PIŠU Peščanik: Oni čine velika dela

Još uvek se nisu stišale reakcije u javnosti povodom dodele najvišeg crkvenog odlikovanja predsedniku Srbije, ordena Svetog Save prvog reda na proslavi 800 godina SPC, a eparhija šumadijska je uz blagoslov patrijarha odlikovala i ministra finansija Sinišu Malog.

Ministar Mali je orden dobio zbog toga što je sa prethodne funkcije gradonačelnika Beograda izdvojio novčana sredstva iz budžeta grada za završetak crkve u selu Brazilovica kod Lazarevca. Vest je poražavajuća ne samo zbog uspešne saradnje SPC i političara sumnjivog morala, nego, pre svega, zbog činjenice da za osam vekova srpske crkve još uvek ne postoji dovoljan broj pravoslavnih vernika spremnih da dobrovoljnim prilozima finansiraju izgradnju hrama u svom mestu. Tako da su zahvati iz državne kase za potrebe SPC neminovni.

U okviru SPC aktuelna su najmanje dva procesa. Prvi se odvija na relaciji SPC - država Srbija. Patrijarh Irinej i članovi Svetog arhijerejskog sinoda bespogovorno su stali iza sadašnje vladajuće garniture na čelu sa trenutnim predsednikom države. Njihovo zvanično obrazloženje je da se predsednik bori za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, mada u Saboru SPC ima i suprotnih mišljenja, a koje u javnosti najglasnije zastupa mitropolit Amfilohije.

Stoga je mitropolit i bio među onim episkopima koji se nisu složili sa dodelom ordena predsedniku. Ovakva podela u episkopatu se mogla i očekivati (na osnovu dobro poznatog stava Sabora SPC da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva), ali se ona odvija u sadašnjim specifičnim okolnostima kada nije sasvim jasno u čemu se tačno sastoji politika Srbije prema Kosovu. Tako da konfuzni stavovi zvanične državne politike pogoduju obema stranama, kako patrijarhu i sinodalcima, tako i onima koji misle kao Amfilohije.

Nasuprot onim episkopima koji sumnjaju u odanost sadašnjeg srpskog vožda Kosovskom zavetu, patrijarh i članovi sinoda bi svoj stav mogli braniti time da sadašnja vlast za sedam godina zaista nije priznala Kosovo, kao i to da se nosilac ordena Svetog Save ne sme usuditi na takav potez. Patrijarh i sinodalci su dodelom ordena postigli dve stvari: pali su ničice pred kopita velike Zveri, obavezujući je ujedno na dalju borbu za Kosovo. Preciznije bi zapravo bilo reći da je orden dodeljen državi, koja u svom Ustavu ima zapisan Kosovski zavet, a ne Vučiću. Budući da zavetna država treba da nastavi viševekovnu i besomučnu borbu za svoje srce, odnosno, prema učenju srpske crkve, za jedini razlog svog postojanja.

Drugi se proces odvija u samoj SPC. Da bi ga bolje razumeli, treba ukazati na jedan čudnovati i za ovu priliku sažeti opis:

On je „homo labor“. Ne napušta svoje radno mesto, niti odustaje od svojih obaveza i zaduženja u kojima istrajno dela i po cenu smrti. Njegovim saradnicima „nije lako opstati“, jer i sami, radeći zajedno sa njim, padaju s nogu od umora. Saradnici za njim jure, a opet stalno kasne, tako da ih on ipak sačekuje i dozvoljava im da ga sustignu. On svima čini dobra dela, bez ikakve koristi za sebe, ali mnogi mu uzvraćaju nezahvalnošću. Za njih on je „kriv zato što je živ, i što postoji takav kakav jeste“.

Možda su čitaoci pomislili da su u pitanju reči naratora iz nekog naprednjačkog spota o unapređenom modelu srpskog predsednika, humanog androida budućnosti, koji će čitavog veka bez prestanka vladati Srbijom (fabrička oznaka modela bila bi AV 21: Aleksandar Vučić za ceo 21. vek).

Ali, na svu sreću, još uvek nisu. Radi se o nadahnutom opisu ličnosti stalnog člana sinoda episkopa bačkog Irineja Bulovića od strane episkopa kruševačkog, takođe člana sinoda. Svemoćna ličnost u državi prosto zaslužuje svoj duplikat u vrhu SPC. Opis daje slikovit uvid u preovlađujuću atmosferu u sinodu i možda bolje objašnjava skorije nesvakidašnje inokosne poteze ovog crkvenog tela. Kao što je povlačenje blagoslova episkopu Ignjatiju, dekanu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Beogradskog univerziteta, zbog nepoštovanja protivpravnih odluka sinoda o smeni dvojice profesora sa ovog fakulteta. Takođe se čini da trenutni sastav sinoda upravlja SPC oslanjajući se isključivo na saborsku većinu, ne uzimajući u obzir drugačija mišljenja.

Nedemokratska atmosfera u zemlji, urušavanje institucija i pravnog poretka, odražava se i na način rada SPC. I u tom kontekstu se može sagledati i zadiranje sinoda u autonomiju univerziteta. Na snazi je, kod nekih episkopa, novo načelo: kako se vlada u državi, na isti način treba i u Crkvi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati