Kultura

[ Izvor: Nova.rs ]

20. 11. 2021. 23:21 31

Kokan i Cvijetić se povukli sa festivala zbog Lečića

Kokan Mladenović, reditelj predstave „Šindlerov lift“ i pisac Darko Cvijetić povukli su se sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić.

Organizatorima ove manifestacije i Kamernom teatru 55 iz Sarajeva koji izvodi ovaj komad, uputili su saopštenje:

Poštovani, radovali smo se što će predstava „Šindlerov lift“, koju smo kreirali zajedno sa sjajnim ansamblom Kamernog teatra 55 iz Sarajeva učestvovati na Vašem festivalu, a onda smo saznali da je član žirija 38. susreta pozorišta u Brčkom glumac Branislav Lečić. Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve. Jedan od najpotresnijih delova romana je upravo onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udeo u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije.

Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše koleginice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet. Smatramo da bismo učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave.

U to ime vas obaveštavamo da se povlačimo iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade. O tome ćemo obavestiti upravu i ansambl Kamernog teatra 55 i medije.

Žalimo što će Vaš uvaženi festival proteći bez nas i radovaćemo se da budemo njegov deo narednih godina, kada ćemo moći da nastupimo bez ikakvih sramotnih hipoteka.

Podsetimo, na 38. regionalnim Susretima pozorišta u Brčkom, ekipa predstave „64“, autorke Tene Štivičić, uputili su proglas u kom navode da su predstavu, koju je režirala Alisa Stojanović, odigrali iz poštovanja prema publici, ali da ne žele da njihov rad ocenjuje član žirija, Branislav Lečić. Kako navode, razlog tome su Lečićevi medijski nastupi tokom kojih se ižvljavao nad njihovom koleginicom Danijelom Štajnfeld.

Oni su naveli da su sat vremena pred početak predstave saznali da je Lečić jedan od članova žirija, ali da su je odigrali iz poštovanja prema publici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 31

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati