Kultura

Direktno.rs

21. 04. 2021. 13:24 3

"Grub napad Kulturnog centra na Jelenu Lengold"

Da u Novom Sadu, kao evropskoj prestonici kulture, ne važe standardi primereno statusu koji podrazumeva ova laskava, ali i obavezujuća titula - pobrinuo se Kulturni centar Novog Sada, kaže u saopštenju predsednik GO Narodne stranke Novi Sad, Borislav Novaković, nakon što književnici Jeleni Lengold nije dodeljena nagrada za koju joj je rečeno da je osvojila.

-  Jeleni Lengold, uglednoj književnici, krajem februara, u telefonskom razgovoru, predsednik žirija za Nagradu "Miroslav Antić" Miroslav Radonjić i članovi žirija Bojan Vasić i Slađana Ilić saopštavaju da je jednoglasnom odlukom ona dobitnica ove nagrade. Međutim, kada je ta odluka saopštena rukovodstvu KCNS nastaje politički muk, jer žiri vrednujući pesničko stvaralaštvo Jelene Lengold, nije mario za njena politička uverenja, kao osobe koja ne skriva kriticki stav prema režimu Aleksandra Vučića, a taj momenat je iz vizure rukovodstva ove ustanove očito jako važan - piše u saopštenju Novakovića.

- Na konstataciji Jelene Lengold da odluka, koja je njoj saopštena usmeno, nije, a verovatno i  neće biti ozvaničena, usledile su salve uvreda i prostačkih doskočica u saopštenju koje je tim povodom javnosti uputio KCNS.

Povodom ovog nedoučenog i primitivnog obraćanja KCNS istakao bih četiri skandalozna momenta:

Prvo, ton i rečnik kojim je napisano saopštenje KCNS odudara od elementarne profesionalne etike bilo koje institucije kulture. Ta etika podrazumeva poštovanje stvaraoca i rečenice koje poštuju činjenice, a ne nižerazrednu političku domišljatost.

Drugo, reći da objava Jelene Lengold "predstavlja jeftin spin, kako bi se privuklo malo medijske pažnje i ućario poneki politički poen", jeste drsko i besramno vređanje. To ne može i ne sme biti odnos institucija kulture prema bilo kom intelektualcu, a pogotovo ne prema stvaraocu književnih dometa Jelene Lengold. Uljudnije, analitičnije i rafiniranije se raspravlja u novosadskim kafanama posle fajronta nego u ovom ružnom saopštenju.

Treće, pozivam rukovodstvo KCNS da objasni kako je moguće da odluka bude donešena, ali ne i "ozvaničena". Šta se to isprečilo između odluke žirija i formalnog "obznanjivanja" ove odluke?

Četvrto, ovaj eklatantan primer odsustva profesionalnosti i elementarne institucionalne kulture otvara dugo i nepotrebno prećutkivano pitanje: kakvu kulturnu politiku trenutno ima evropska prestonica kulture?
Koliko dugo će nadmeno i neodmereno pričanje o kulturnoj prošlosti Novog Sada, biti smokvin list na golotinji i bezidejnosti koja obeležava ovaj trenutak?

Činjenica da je Novi Sad evropska prestonica kulture obavezuje na drugačiji pristup i ponašanje ne samo u ovoj, nego i u godinama koje dolaze - konstatuje Borislav Novaković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati