Kultura

Direktno.rs

25. 09. 2020. 22:33 0

Vukosavljević o Paskaljeviću: Srpska kultura izgubila veliko ime

Povodom smrti našeg proslavljenog filmskog režisera Gorana Paskaljevića, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio jetelegram saučešća njegovoj porodici, prijateljima i poštovaocima, u kome je naveo da je srpska kultura ostala siromašnija za još jedno veliko ime.

Paskaljević je obogatio srpsku i svetsku kinematografiju brojnim kvalitetnim filmovima i svojevrsnim rediteljskim rukopisom. Svojim tananim senzibilitetom, tiho ali snažno i ubedljivo tkao je svoju filmsku poetiku i oslikavao svoje junake i njihovu epohu kritički, ali bez jetkosti, kao mudri čovekoljubac, naveo je Vukosavljević.

Srpska i nekada jugoslovenska filmska publika decenijama je bila ponosna na svog praškog đaka i ostvarenog talenta, a Paskaljević joj je to obilato vraćao filmovima kojima joj je grejao dušu, vrline slikao ljubavlju a mane humorom i suptilnom ironijom. Uvek nasmejani i vedri lik Gorana Paskaljevića i njegovo značajno delo zauvek će ostati amblematični deo srpske filmske istorije ali i kulture u celini, poručio je ministar kulture.

Jedan od najznačajnijih srpskih reditelja Goran Paskaljević preminuo je danas u 74. godini, u Parizu.

Goran Paskaljević je rođen je 1947. u Beogradu, studirao je na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU. Snimio je 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova, koji su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati