Kultura

27. 05. 2020. 22:51 0

Izložba slika "Varoš nova" Ljiljane Šunjevarić

Umetnički prostor U10 najavio je od 28. maja izložbu slika "Varoš nova" Ljiljane Šunjevarić, umetnice iz Beograda koja radi kao vanredni profesor na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

- Štipa za oči, a zasenjuje. Teško je i prija. Crnilo koje se belasa. Uobičajeno ovećeg formata, platna-prizori Ljiljane Šunjevarić nude se oku kao pogled kroz prozor u pokretu - prozor voza ili autobusa čija putanja dolinom Ibra uvek kroz noć vodi ka zori. Svako je putovanje mala seoba. Kroz tu žilu odlaženja i vraćanja, putovanja kroz predele na kojima se smenjuju i prožimaju drumske postaje, industrijska čvorišta, mostovi, naseobine i groblja, uporišta ljudskog života i smrti – trajanja – uspostavlja se egzistencijalni odnos umetnika i posmatrača-saučesnika sa prostorom u kome živi - navodi se u najavi izložbe i dodaje se:

- Za Ljiljanu Šunjevarić likovno delo ne postoji bez onoga ko ga obuhvata pogledom. Ona ide i korak dalje: naslikano platno ne postaje umetničko delo posredstvom oka posmatrača već naslikano platno i posmatrač zajedno čine umetničko delo. Pronikavši u njegovu auru ne samo doživljajno nego i telesno, fizički, posmatrač čini neotkidivi njegov deo i jedino je tako postignuta punoća i celovitost umetničkog čina. Umetnost ne pripada svima, već posredstvom umetnika svi pripadamo umetnosti - navodi se u tekstu "Varoš nova" Vesne Smiljanić Rangelov.

Ljiljana Šunjevarić (1979), vizuelna umetnica iz Beograda, dipomirala je i doktorirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Aktivno izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 2000. godine (Bugarska, Italija, Mađarska, Meksiko, Rumunija, Bosna i Hercegovina). Značajne samostalne izložbe: Mapa (2009, Beograd), Arhetip (2011, Beograd, Čačak), Homosaker (2012, Požega), Novodevičje (2014, Šabac), Novodevičansko/remake (intervencija na javnoj skulpturi "Laza Lazarević" u šabačkoj Gospodar Jevremovoj ulici, 2015, Šabac), Prizori (2015, Beograd), Završavajući Leonarda (2016, Kraljevo), Seobe: Slika prizora (2016, Beograd; 2017, Raška), Plaže (2018, Kovin). Nagrađivana je iz oblasti crteža. Radovi su joj prisutni u umetničkim zbirkama KC Požega, KC Čačak, KC Novi Pazar, Galeriji savremene umetnosti u Zrenjaninu, kolekciji Grada Beograda, Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanje i u više privatnih kolekcija. Zaposlena je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, u zvanju vanredni profesor na predmetu Slikanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati