Kultura

[ Izvor: Beta ]

22. 01. 2020. 16:18 0

Ovogodišnji FEST biće posvećen Bekimu Fehmiju

Ovogodišnji, 48. Beogradski međunarodni filmski festival FEST, posvećen sećanju na glumca Bekima Fehmijua, pod nazivom "Skupljači emocija", biće održan od 28. februara do 8. marta, a publika će moći da vidi 96 premijernih filmova, saopštili su danas organizatori.

Festival će otvoriti film "Otac" Srdana Golubovića, a zatvoriti čuveni holivudski glumac, producent, dramski pisac i reditelj Džon Malkovič sa muzičko-scenskim performansom pod nazivom "Muzički kritičar", rečeno je na konferenciji za novinare.

Publika će moći da uživa u više od 300 projekcija u osam dvorana.

Premijerni filmovi biće prikazani u programima - Glavni takmičarski, Glavni van konkurencije, Fokus FEST, Gala, FEST klasik, Fest 48, Specijalne projekcije i FEST fokus van konkurencije.Festivalski program "Gala" ponudiće najnovije filmove Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, Džima Džarmuša, Vudija Alena, Andreja Končalovskog, a među filmovima biće i oni koji su nominovani za Oskara i druga priznanja poput "Jojo Rabbit", "The Lighthouse", "Corpus Christi".

Kako je navedeno, program "Klasika" ove godine biće posvećen stavaralaštvu Nede Arnerić, a biće prikazana i finalna verzija kultnog filma "Apokalipsa danas" Fransisa Forda Kopole.

Kako je istaknutio, novi program - "FEST Fokus" skrenuće pažnju na autorska ostvarenja za koji je umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić izjavio da je "hrabar, drugačiji i sirov, ali pogadja pravo u metu".

Od ovog izdanja, FEST će imati jedinstve takmičarski program, a za nagrade će se takmičiti 20 filmova iz Srbije i sveta.Petočlani međunarodni žiri, koji čine slovenački glumac Sebastijan Kavaca, srpska glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, nemački glumac Klemens Šik i srpski reditelj Nikola Ljuca, odlučivaće o nagradama za najbolji film, najbolji scenario, režija, najbolja muška i ženska uloga, najbolji debi.

U programu van konkurencije naći će se pored ostalog filmovi Gorana Paskaljevića, Koste Gavrasa, braće Darden, dok će se među specijalnim projekcijama naći i serija "Tajkun" Miše Terzića, kao i televizijski film RTS "Proleće na poslednjem jezeru".

Glumci Mira Banjac i Džon Malkovič i reditelj Kosta Gavras ovogodišnji su laureati nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

U znak sećanja na velikana domaćeg glumišta Bekima Fehmijua, a povodom decenije od njegove smrti, FEST je najavio i retrospektivu njegovih filmova, a njegov lik imaće centralnu ulogu i u vizuelnom identitetu festivala.

Za ovogodišnji festival Grad Beograd je izdvojio 35 miliona dinara, a CEBEF će aplicirati kod Ministarstva kulture i informisanja sa devet miliona dinara.

Karte za 48. FEST biće puštene u prodaju 25. januara na blagajnama svih dvorana, a moći će da se nabave i online.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati