Kultura

Direktno.rs

21. 01. 2020. 19:51 1

"Pozdravljam odluku Hrvatske da promoviše Teslu"

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavlujević reagovao je na dokumentarni film kojim se Hrvatska predstavila prilikom predsedavanja Evropskoj uniji, a u kojem se nalazi Nikola Tesla.

- U skladu sa prošlogodišnjim najavama, Hrvatska je svoje preuzimanje predsedavanja EU, pored ostalog, obeležila i kratkim dokumentarnim filmom kojim je želela da se predstavi članicama EU. Kako saznajemo, u filmu se pojavljuje i Nikola Tesla, srpski pronalazač i naučnik, rodom iz Austrije, iz mesta Smiljan, na teritoriji današnje Republike Hrvatske. Pozdravljam odluku Hrvatske da deo svog identiteta amblematično obeleži i likom znamenitog Srbina, jer to može da pruži doprinos ideji multikulturalnosti u savremenom značenju - navodi Vukosavljević.

On je potom istakao da je u trominutnom filmu bilo nemoguće predstaviti sve Srbe, velikane nauke, umetnosti i kulture, rođene na teroriji današnje Republike Hrvatske, "od Ruđera Boškovića, preko Ive Vojnovića, Petra Preradovića, sve do Marka Murata i Milutina Milankovića".

- Takođe, mogu da razumem i suptilne razloge zbog kojih u filmu svoje mesto ne bi mogao da nađe Sava Šumanović, veliki evropski slikar, rodom iz Vinkovaca. Imajući to u vidu, nesumnjivo je da u ograničenom formatu, Nikola Tesla predstavlja dobar i reprezentativan izbor. Svetskoj slavi ovog Srbina i građanina sveta, svaka vrsta ovakve i slične afirmacije, može samo dodatno da doprinese - rekao je Vukosavljević.

On je zaključio da Hrvatskoj "želi uspeh u poslovima iz oblasti kulture tokom njenog predsedavanja EU, kao i dodatno unapređenje bilateralnih odnosa sa Srbijom, uz nastavak negovanja bogate kulturne tradicije koja nas u istoriji spaja".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati