Kultura

Direktno.rs

17. 12. 2019. 15:58 0

Matica iseljenika dodelila književne nagrade

Književnu nagradu "Rastko Petrović", koju dodeljuje Matica iseljenika i Srba u regionu, za 2019. godinu dobili su Ivo Munćan (Rumunija), Ilija Šaula (SAD), Goran Vračar (Republika Srpska) i Silvija Otašević (SAD).

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu "Rastko Petrović" dodeljuje od 1996. godine, u tri kategorije, za životno delo i za najbolje prozno i poetsko delo u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Od ove godine prvi put se dodeljuje i nagrada za stvaraoce koji pišu za decu i mlade.Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobili su nedeljnik "Naša reč" Saveza Srba u Rumuniji i portal "Štajerske novice" u izdanju Štajerske zajednice iz Maribora.

Uručenje nagrada biće u Matici iseljenika i Srba u regionu 25. decembra.

Ivo Munćan je rođen je 1943. u Varjašu u Rumuniji. Bio je nastavnik i urednik u brojnim listovima i magazinima, a pored književnosti bavi se publicistikom i prevodilaštvom i priređuje antologije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a napisao je 101 knjigu poezije, proze i prevoda za decu i odrasle na srpskom i rumunskom. Živi i radi u Temišvaru, Rumunija.

Ilija Šaula je detinjstvo proveo na Kordunu, a posle "Oluje" je otišao u SADAutor je sedam knjiga proze i poezije. Naročitu pažnju javnosti privukao je promislima o životu - kratkom prozom "Bulevar svetlosti" i bajkovito-filozofskom pripovešću - romanom "Midar". Rukovodi društvom "Kordun" iz Filadelfije. Živi i radi u Vest Česteru, Pensilvanija, SAD.

Goran Vračar je rođen 1964. godine u Sarajevu. Objavio je knjige "Let iznad Lukavičijeg gnijezda", "Kada ti jave da sam umro", "Kad smo se voljeli nas dvoje", "Ispovest ludaka" i "Sedmi dan" (roman). Njegovu pesmu "Svetla Sarajeva" objavila je grupa Zabranjeno pušenje, kao prvu na albumu "Šok i nevjerica", a dobitnik je nagrada na Vidovdanskim susretima Sokolac, Zadužbine Jovan Dučić iz Trebinja, nagrade za najbolju neobjavljenu zbirku poezije koju dodeljuje Ministrastvo kulture Republike Srpske i nagrade "Izvor" za najbolju pesmu koju dodeljuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Silvija Otašević je napisala knjige "Plurkini musketari" i "Olimpijski san" koje su đaci beogradskih osnovnih škola proglasili za najbolje i dodelili joj dva puta prvu nagradu "Dositejevo pero". Od 2000. godine živi u SAD.

Olimpijski san - roman koji treba pročitati

Pre preseljenja u Njujork, gde je živela duže od decenije, bila je najmlađi novinar saradnik najtiraženijeg časopisa za tinejdžere "Ćao", magazina "Vreme zabave" i "Osmice", nedeljnika koji je izdavala "Borba". Napisala je i modernu bajku "Gradić pufnastog sunca" u želji da pomogne najmlađima da pobede strah od mraka. U Prinstonu je izučavala biznis i akademsko pisanje. Dobitnik je "Zlatne značke" KPZ. Živi u Majamiju i upravo završava četvrtu knjigu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati