Kultura

Direktno.rs

12. 12. 2019. 20:40 0

Matija Radović: Stvaranje je ljubav, a ljubav je večnost

Jedan od mladih crnogorskih umetnika na koga bi svakako trebalo računati je Matija Radović. Rođen je 1987. godine u Podgorici gde je odrastao i završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na odseku za vajarstvo u klasi profesora Predraga Milačića. Kao jedan od studenata sa stavom Matija je izuzetno dobro sarađivao sa mladim kolegama, ali i sa profesorima zbog čega je tokom studija obavljao i funkciju studenta prodekana, a tokom studija je kao izraziti talenat bio stipendista Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Nakon uspešno završenih studija mladi Radović izlagao je na nekoliko samostalnih, ali i na mnogobrojnim kolektivnim izložbama. Samostalno se predstavio ljubiteljima i poštovaocima umetnosti u Baru (postavka „Drvo plod i list“), Subotici i Podgorici (izložba „Estetika forme i oblika“), a mi smo, predviđajući ovom mladom podgoričkom stvaraocu dečačkog osmeha lepu umetničku budućnost, želeli da čujemo njegove stavove i principe o stvaralaštu, deleći njegovu fascinaciju kamenom kao osnovnim materijalom za rad i ekspresiju.

Matija, nije čest slučaj da se umetnici bave baš kamenom koji slovi za težak materijal za oblikovanje. Zbog čega si odabrao baš kamen? Kako bi nam opisao postupak obrade?

- Kamen sam odabrao zbog njegove strukture i postojanosti materijala. Ćini mi se da sam pre svega zbog svoje umetničke zamisli odabrao baš kamen. Kamen je nama u Crnoj Gori na neki način urezan u gene i celo biće. Rastemo okruženi kamenom i on nas na neki način oblikuje, a ja sam na neki način poželeo da oblikujem njega. Kamen je čvrst materijal i veoma težak za obradu. Proces rada je dugotrajan, ali zato daje impresivne umjetničke rezultate. Naravno, pre samog početka rada, napravim crtež kao skicu, za buduću skulpturu koju želim da napravim. Nakon toga, nalazim odgovarajući kamen, po veličini i boji i onda stupam u rad. Poslije izvesnog vremena dolazim do željene forme.

Koliko je specifičan kamen sa kojim radiš? Gde obično nalaziš materijal i po kom kriterijumu biraš?

- U Crnoj Gori kamena na sve strane (sa širokim osmehom. prim.aut)! Šalu na stranu, određeni deo skulptura je u mermeru, koji nalazim u kamenolomima naših brda i taj sirov materijal inicijalno obrađujem i koristim za dalju obradu. Gotovo uvek imam izazov da nađem dobar kamen. Neophodno je da kamenu sa kojim se radi struktura nije devastirana, a za izbor takvog materijala tj. samog kamena potrebno je mnogo iskustva i poznavanja kamena kao materijala. Selekciju za formu skulpture koja mi odgovara vršim najčešće detaljnim proučavanjem i posmatranjem kamena.

To što radiš ti i umetnici tvoje fele nije mala stvar. Kamenu koji je simbol nežive stvari stvari udahnjujete život i terate ga da ispriča vašu umetničku priču. Koja je to moć koja umetniku omogućava da oživi neživu stvar kao što je kamen?

- U svakoj umetnosti je suština davanje smisla krajnjem proizvodu umetnosti. Taj smisao je specifičan, onakav kako ga umetnik vidi i kako ga vezuje za određeni pojam. Moć umetnika je da daje smisao nekoj stvari, da je oživi i podari joj duh. U svoje skulpture sam uvodio simbole iz života kroz svoj lični doživljaj prirode. U ovim oblastima umetnik ne može činiti ništa drugo nego graditi svoj vlastiti svet, simbolički svet koji mu omogućuje da razume i tumači, povezuje i sintetizuje, svoja ljudska iskustva. To nekada nije lako i zahteva veliki napor, ali se taj trud uvek isplati jer dolazite do rezultata koje na početku ni slutili niste.

Svoj život si posvetio umetnosti. Završio si fakultet i predan si svom radu i izražaju- Šta je ono što te, u umetničkom smislu, ,,pokreće“?

- Stvaranje je ljubav, a ljubav je večnost. Da biste stvarali morate pronaći u sebi i osloboditi upravo tu moć – moć izražavanja. Moć izražavanja, stvaranja nekog boljeg sveta, saznanje da smo kroz umetnost i umetnička dela pobedili prolaznost života i svih stvari. Kada se život preseli u simbol, vreme mu ne može ništa. Pokreće me saznanje da svakim novim umetničkim delom pravimo pomak u našoj moći da proširimo okvire naše slobode u nama i izvan nas.

Savremeni svet je sve dalji od tradicionalnog. Od tradicionalnih vrednosti, materijala, izražaja, ali i od tradicionalnog načina komunikacije i izlaganja. Kako se snalaziš u tom novom skupu pravila?

- Svim se silama trudim da ne upadnem u celularnu zamku i ne postanem robom telefona. Ipak, mora se priznati da je ova mašina zaposijela veliki deo naših života, Kako bih ostao u kontaktu sa publikom i ljudima koji bi da pogledaju ono što im imam reći otvorio sam Instagram nalog pod nazivom "Energija kamena", gde postavljam svoje umetničke radove, neke ideje za primenu u svakodnevnom životu, kao što su umivaonici u kamenu, postamenti za vino, avan sa tučakom, činije za voće, pepeljare... Sve u umetničkom izrazu. I naravno skulpture u kamenu, portreti, figurativne i apstraktne forme. Pozivam ovom prilikom vaše čitaoce da pogledaju moje radove i naravno da zaprate, ako žele da imaju uvek uvid u nove stvari koje radim.

U Srbiji si do sada izlagao u Subotici. Kakvi su ti utisci i hoće li biti prilike da te ljubitelji umetnosti u Srbiji vide uskoro?

- Bila je to moja prva samostalna izložba u Subotici, u Srbiji uopšte. I drago mi je da je prva izložba bila baš u tom gradu, u galeriji Savremene umetnosti Rajhalove palate, jer se ta prva izložba pamti najviše, a bila je i više nego uspešna i posećena. Naravno da imam želju da u narednom periodu nastavim sa izlaganjem svojih radova kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Sa tim u vezi pozivam sve zainteresovane da se jave u vezi saradnje, a Vašem portalu se od srca zahvaljujem na ovom razgovoru i želim svu sreću u radu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati