Kultura

21. 11. 2019. 20:30 0

SVETLO U SRPSKOJ STRADIJI Jubilarni 25. put se održava Festival autorskog filma

Projekcijom ovogodišnjeg kanskog pobednika i korejskog kandidata za Oskara, ostvarenja "Parazit" Bong Džon-Hoa, sutra (19 sati) će u "Kombank dvorani" početi 25. Festival autorskog filma (FAF).

Jubilarno izdanje jednog od najznačajnijih filmskih festivala kod nas posvećeno je hipnotičkom, maštovitm svetu velikog reditelja Dušana Makavejeva, koji je preminuo početkom ove godine. Tim povodom, pred projekciju filma "Parazit“ publici će se u rasprodatoj "Kombak dvorani" obratiti njegov nekadašnji saradnik, glumac Svetozar Cvetković, koji će zvanično otvoriti FAF. Kratki filmovi Dušana Makavejeva biće prikazivani uoči projekcija u glavnom terminu.

Ljubitelji sedme umetnosti će do 30. novembra moći da pogledaju ukupno 90 filmova, od toga u glavnom programu se našlo 24 ostvarenja, od kojih će se polovina boriti za nagradu "Aleksandar - Saša Petrović".

Umetnički direktor Srđan Vučinić kaže da ovakav Festival u današnjem srpskom društvu predstavlja pravi presedan i zanimljiv eksperiment.

- Pre 25 godina, kada je u Beogradu osnovan Festival autorskog filma, činilo se da ova zemlja polako izlazi iz rata i izolacije, da se okreće nečem smislenijem, a glas Ljube Tadića („Lepše je sa kulturom“) kao da je najavljivao izlazak iz zamračenog tunela, iz distopije koju smo živeli. Bila je ovo, pokazaće se, tek velika iluzija, dodatno pothranjena oktobra 2000. Danas te iluzije više nema. Distopija je trajno stanje. Živimo u jednom od najzagađenijih gradova na svetu, u zemlji koja je evropski prvak u disciplini organizovane korupcije, sa najvećim odlivom mladih darovitih ljudi u inostranstvo, te najvećim brojem falsifikovanih dr i drugih zvanja.

U toj i takvoj Stradiji, nesumnjivo je zanimljiv eksperiment pravljenja festivala posvećenog umetničkom, neprofitabilnom, autorskom filmu. Jer svaki pravi autor, čija slika ne laže i ne obmanjuje, i čija priča se ne boji da bude potresna, duboka, razotkrivajuća i ironična - veliki je uspeh i presedan u zemlji čija se opšta kultura sve više svodi na tabliodne i rijaliti sadržaje. A svaki pravi film, koji teži za prostorom neoskvrnute utopije - pravi je praznik i presedan u ovakvom svetu i poretku. Svi ovi filmovi, njih oko 90, raspoređeno u desetak programa, čine jubilarni Presedan No. 25. Dobro došli na ovu bizarnu manifestaciju - piše Vučinić u festivalskom “Žurnalu”.

Pored pomenutog osvajača Zlatne palme, 25. Festival autorskog filma prikazuje i aktuelnog pobednika Berlinala, film "Sinonimi“ u režiji Nadava Lapida, zatim film ovenčan Specijalnom nagradom žirija u Kanu ove godine "To mora biti raj“ Elije Sulejmanija, kao i "Vatra će doći“ Olivera Laksea, dobitnika nagrade žirija u drugom po važnosti kanskom programu „Izvestan pogled“. U istom programu nagradu za najbolju režiju osvojio je jedan od predvodnika nove generacije ruskih reditelja Kantemir Balagov za film „Pritka“ koji takođe stiže na FAF.

Tu su još i nova ostvarenja velikana svetske kinematografije Kena Louča i Ejbela Ferare, zatim pobednici Roterdama i Toronta, kao i najbolji debitantski film iz Kana. U konkurenciji su dva srpska filma koja su režirali debitanti - “Asimetrija” Maše Nešković i “Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića u kom je poslednju ulogu ostvario Nebojša Glogovac.

Jedna od poslastica mogao bi da bude francuski film „Talaso“, u kom dva najslavnijja otpadnika današnjeg francuskog društva, glumac Žerar Depardje i pisac Mišel Uelbek, pristaju da budu podvrgnuti terapiji morskom vodom u jednom rehabilitacionom centru. Ovaj film biće prikazan na zatvaranju, 30.
novembra u 19 časova.

O nagradama u Glavnom takmičarskom programu odlućivaće žiri u sastavu hrvatska rediteljka Hana Jušić, srpski reditelj Ognjen Glavonić i filmska kritičarka Arijel Švajcer.

Od ove godine uvedena je i nagrada “Gordan Mihić” za najbolji scenario, u čast nedavno preminulog autora velikog broja scenarija koji su pretočeni u kultne filmove i serije. Predsednik Saveta FAF-a Srdan Golubović ističe da je Mihić bio jedna od najznačajnijih ličnosti crnog talasa i jedna od ključnih figura srpskog filma, pre svega kroz saradnju sa Emirom Kusturicom i Goranom Paskaljevićem.

- S druge strane, mislim da će ova nagrada biti značajna i za scenariste koji će je dobijati. Ponekad se perspektiva naših autora zadržava u granicama našeg podneblja, ali Mihić je bio i jedan od najznačajnijih evropskih scenarista i njegovo mesto u istoriji filma je nedvosmisleno i sigurno - rekao je Golubović.

Pored Glavnog programa tu su još i programi: Hrabri Balkan, Bande a part, Specijalne projekcije …

Selektorka pratećeg programa Hrabri Balkan, Maša Seničić, najavila je domaću premijeru filma Stefana Đorđevića “Poslednja slika o ocu” koji je osvojio nagradu za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu. U ovom programu će se naći još devet filmova, od kojih su tri dugometražna.

Program Bande a part koji predstavlja hrabre glasove svetske kinematografije ove godine donosi nova ostvarenja velikih imena svetske kinematografije, poput Lava Dijaza i Alberta Seraa.

Festival će se održavati u Kombank dvorani, Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Vlada Divljan“, Domu kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva zadužbina i u bioskopu "Dragan Nikolić". A biće organizovane specijalne projekcije u Nišu, Smederevu, Boru i Gračanici.

Kako je navedeno, većina filmova neće imati bioskopsku distribuciju posle FAF-a. Ulaznice po ceni od 150 (Kinoteka, Art bioskop Kolarac) do 350 dinara mogu se kupiti na blagajnam bioskopa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati