Kultura

[ Izvor: Beta ]

21. 11. 2019. 17:05 0

Srbija ponovo u Izvršnom savetu Uneska

Srbija je ponovo izabrana u članstvo Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (Unesko) tokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska održane u sredu u Parizu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i dodalo je da će zemlja biti član tog tela u naredne četiri godine.

- Svojim aktivnim pristupom i konstruktivnim delovanjem, Srbija je kao dosadašnji član Izvršnog saveta pružila značajan doprinos ukupnom radu Uneska, a nastaviće da zalaganjem za osnovne principe i vrednosti Organizacije, kao i za strateške i programske prioritete - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Srbija i u bliskoj koordinaciji sa ostalim državama članicama, podržava što uspešniju realizaciju mandata Uneska u ključnim oblastima obrazovanja, kulture, nauke i komunikacija i informacija.

Srbija ima brojna dobra i elemente koja su registrovana u okviru Uneska, a na spisku svetske baštine kulturnog i prirodnog nasleđa nalaze se - Stari Ras i Sopoćani (1979), manastir Studenica (1986), Gamzigrad-Romulijana (2007) i "Srednjevekovni nadgrobni spomenici stećci", koje je upisano zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Hrvatskom 2016. godine.Srednjovekovni spomenici na Kosovu - Dečani, Pećka Patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške od 2006. godine su na Uneskovoj Listi spomenika u opasnosti.

Na Listi nematerijalnog nasleđa su "Slava" (2014), "Kolo" (2017) i "Pevanje uz gusle" (2018),a u Registar Pamćenje sveta (Memory of the World), posvećenom zaštiti dokumentarne baštine, upisani su Arhiv Nikole Tesle (2004), Miroslavljevo jevanđelje (2005) i Telegram – ultimatum Austrougarske Srbiji o objavi Prvog svetskog rata (2015), navodi se u saopštenju.

Na Listu rezervata biosfere (MAB-Man and Biosphere) upisani su rezervat biosfere "Golija-Studenica" (2002) i "Bačko Podunavlje" (2017).

Pored toga, Srbija je podnela nominaciju geoparka Đerdap za upis u registar Uneskovih globalnih geoparkova, dok je Vranje ove godine izabran na Uneskovu listu kreativnih gradova u oblasti muzike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati