Kultura

[ Izvor: Beta ]

20. 11. 2019. 19:23 0

Peter Handke: Osudio sam NATO bombardovanje jer se radilo o pravdi za Srbiju

Austrijski pisac Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, branio je svoje angažovanje u korist Srba u vreme rata u bivšoj Jugoslaviji i rekao da se nikad nije klanjao pred Slobodanom Miloševićem.

- Ni u jednom trenutku se nisam klanjao (pred Miloševićem), ni u sebi, ni otvoreno - rekao je 76-ogodišnji Austrijanac u intervjuu za list "Cajt" (Die Zeit), prvi od kada mu je dodeljena prestižna Nobelova nagrada za književnost u oktobru u kome govori o svom kontroverznom angažovanju.

On je potom pojasnio kada je došlo do susreta sa Miloševićem.

- Video sam ga samo jednom, bio je zatvorenik u Hagu. Želeo sam da ga čujem. Advokat bivšeg predsednika me pitao da li želim sa njim da razgovaram. Slušao sam šta je on imao da kaže - rekao je Handke.

Upitan o prisustvu na Miloševićevoj sahrani 2006. godine, što je izazvalo skandal, Peter Handke je jasno odgovorio.

- Naravno da sam bio tamo. Na jednim od poslednjih glasanja on se izjasnio za to da Jugoslavija ne bude rasturena. Njegov grob je takođe grob Jugoslavije. Jesmo li zaboravili da je ta država osnovana protiv Hitlerovog Rajha? - pitao je on.

Handke je 1996. posle sukoba u Bosni i Hrvatskoj objavio pamflet "Pravda za Srbiju" koja je izazvala veliku polemiku. On je 1999. takođe osudio NATO bombardovanje Srbije izvedeno da bi se Milošević naterao da povuče svoje trupe sa Kosova.

- Nijedna reč koju sam napisao o Jugoslaviji nije za osudu, ni jedna. To je književnost - rekao je pisac.

Dodao je da je logično što je on bio jedini koji je osudio bombardovanje.

- Naravno da sam bio jedini. Ja sam Jugosloven preko majke i preko brata moje majke koji je studirao u Mariboru.... Jugoslavija za mene nešto znači - rekao je Handke čija je majka Slovenka iz austrijske pokrajine Koruške. On je dodao da se za njega radilo o "pravdi za Srbiju".

Govoreći o sukobu u bivšoj Jugoslaviji rekao je da je to bio "bratoubilački rat" i da "nema ništa gore od bratoubilačkog rata".

- Koliko Srba je živelo u Hrvatskoj, u Krajini. I odjednom je trebalo da oni budu inferioran narod u sopstvenoj zemlji - rekao je on.

Dodela Nobelove nagrade Handkeu izazvala je talas osporavanja, posebno na Balkanu gde su i dalje duboke ratne rane, navodi Frans pres. Među onima koji osporavaju tu nagradu su preživeli i rodbina stradalih u masakru u Srebrenici 1995. godine.

Švedska akademija brani svoju odluku o dodeljivanju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu, navodeći da je Handke davao provokativne izjave ali da nije podržavao krvoproliće.

Handke je rekao je da je upravo čistio svoje cipele kada je zvonio telefon da mu jave da je dobio Nobelovu nagradu. Rekao je da je video ocrtan broj na telefonu i pomislio da je Holandija, a očekivao je poziv iz Holandije, ali to je bio Stokholm.

Upitan da kaže da li se obradovao toj nagradi on je odgovorio: "To je bilo nešto drugo. To je bio veliki mir u meni. Ali osetim ga ponovo ponekad, stalno se vraća".

Uručenje nagrada biće 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati