Kultura

[ Izvor: Beta ]

13. 11. 2019. 14:06 0

Preminuo reditelj i profesor Vladimir Petrić

Reditelj i profesor Vladimir Petrić preminuo je danas u Beogradu u 92. godini života.

Vlada Petrić je rođen 1928. u Prnjavoru. Jedan je od najznačajnih filmskih istoričara i teoretičara filma u svetu. Prvi je doktor filmskih nauka u Americi. Dobitnik je više značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvaja prestižna nagrada iz 2010. Antologijskog filmskog arhiva iz Njujorka. Osnivač je i prvi direktor Harvardovog filmskog arhiva. Bio je profesor Harvardovog Univerziteta, osnivač Harvardovog filmskog arhiva i pionir Televizije Beograd.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća povodom smrti Vladimira Petrića i ocenio da je to veliki i nenadoknadiv gubitak za srpski film i srpsku kulturu uopšte. Vukosavljević je rekao da će na pozorišnoj i filmskoj sceni Petrić ostati upamćen kao "harizmatični reditelj, vrsni poznavalac i teoretičar filma i profesor koji je nadahnuo brojne generacije svojom energijom".

- Verovao je da je mašta, uobrazilja čoveka pokretačka snaga koja je u osnovi stvaralačkog čina, nekad u stanju da premaši samog autora. Od svoje bogate mašte stvarao je dela koja će ostati udžbenici sedme umetnosti. Ostavio je najdublji trag u srpskoj kulturi i promišljanju filma, i borio se da film postane, i ostane, istinski organon života - naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati