Kultura

Direktno.rs [ Izvor: 021.rs ]

04. 11. 2019. 20:47 0

Ristovskom za film 10 miliona dinara, ostalima po 200.000

Preduzeće "Zillion film", čiji je direktor Lazar Ristovski, dobilo je 10 miliona dinara za film "Očevi slobode" na konkursu Gradske uprave za kulturu Novog Sada za projekte iz filmske umetnosti.

Sa druge strane, novosadskim umetnicima pripala je znatno manja sredstva iz gradskog budžeta, piše informativni portal 021.

Film "Očevi slobode", po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Darka Bajića, koji se trenutno snima u Novom Sadu, prati priču Svetozara Miletića i borbu naroda u Vojvodini za prisajedinjenje Srbiji.

- Ukoliko se uporedi suma kojom je nagrađen projekat ‘Očevi slobode’ u odnosu na sve ostale filmove u nastajanju koji su dobili novac, računica kaže da je beogradsko preduzeće dobilo 50 puta više od svakog drugog projekta ponaosob, a oni su zbirno dobili svega 2,25 miliona - naveo je 021.

Taj portal je naveo da su filmovi kao što su "Mileva Marić sa one strane prostora i vremena", "reKapitulacija", "Braća po krvi", "Heroji radničke klase", "Godina, zemlja, četiri čoveka" dobili po 200.000 dinara.

Novosadski reditelj Miloš Pušić, koji je na konkursu dobio 200.000 dinara za film "Heroji radničke klase", rekao je za 021 da novac neće prihvatiti i ocenio da se na konkursu desio “nezapamćen presedan”.

- Bio sam zatečen rezultatima konkursa pa sam pokušao da dobijem odgovor po kom kriterijumu su vrednovani projekti i obrazloženja komisije, ali ni nakon više mejlova u okviru prepiske sa osobama iz Gradske uprave nisam uspeo da ih dobijem. Čini mi se da izbegavaju da odgovore - naveo je Pušić.

Novosadski umetnik Boris Kovač, koji dobio je 200.000 dinara za film "Godina, zemlja, četiri čoveka", ocenio je kao “kuriozitet” da su pare novosadskih poreskih obveznika u velikoj meri dodeljene jednoj beogradskoj firmi.

- Mislim da bi Gradska uprava za kulturu morala da odgovori na ovakva pitanja i da obrazloži ovakve odluke koje deluju potpuno neosnovane - rekao je Kovač.

Novosadski reditelj Nenad Mikalački rekao je da je za projekte aplicirao i za vreme prethodne vlasti i uočio “jedan te isti šablon”: većina novca se daje "svojim ljudima", dok se “sitan novac, kako bi se opravdalo postojanje konkursa, podeli ljudima kojima je taj konkurs u stvari i namenjen”.

Predsednik komisije koja je odlučivala o raspodeli sredstava Đorđe Kaćanski rekao je da se Gradska uprava za kulturu nije mešala u donošenje odluke i da je komisija sama odlučivala na osnovu predloga koji su pristigli.

On je rekao da projekat "Očevi slobode" zaslužuje podršku koju je dobio, jer je reč o temi koja do sada nije bila tema domaćih filmova, a ekipa koja realizuje film je “kompetentna i eminentna”.

- Dakle, imamo film o čoveku čiji spomenik stoji na centralnom trgu u Novom Sadu, a o njemu znamo malo ili ništa. Imaćemo film i o Novom Sadu koji će biti prikazan konačno kao metropola koja je oduvek nešto značila, ali i film o simbolu Novog Sada koji će moći da bude prikazivan i van granica Srbije. Sada ćemo konačno dobiti jedan film koji će podsećati Novosađane na nešto što je Vojvodina u najlepšem smislu te reči - kazao je Kaćanski.

U Asocijaciji Nezavisne kulturne scene Srbije za 021 su kazali da je reč o obliku zloupotrebe javnog konkursa u korist jednog projekta, čime je ugrožena umetnička produkcija u svim žanrovima i disciplinama, a u konkretnom slučaju ugrožen je i princip razvoja lokalne umetničke produkcije.

Kako se navodi na stranici Košutnjak filma, film "Očevi slobode" već su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Filmski centar Srbije, Pokrajinska vlada, Odbor za obeležavanje prisajedinjenja Vojvodine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati