Hronika

[ Izvor: Mediji ]

28. 03. 2023. 17:46 2

Devojčica (8) bila nevidljiva za institucije: Ko je sve zakazao?

Otac osmogodišnje devojčice koja je u teškom stanju pronađena zatočena u stanu u Beogradu ovog utorka je uhapšen, a određeno mu je i zadržavanje od 48 sati. Međutim, pored montruoznog ponašanja oca, postavlja se pitanje i odgovornosti institucija za ovaj slučaj.

Uroš Pašajlić osumnjičen je za nasilje u porodici, zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza.

On je starateljstvo nad devojčicom dobio 2018. godine i od tada je ona praktično bila nevidljiva sistemu.

Devojčica nije pohađala ni vrtić, odnosno predškolsko, a nije bila upisana ni u osnovnu školu. Kako je navela psihološkinja i supervizorka službe za decu beogradskog Centra za socijalni rad Smilja Igić, ovu ustanovu "niko nije obavestio da dete nije išlo u ove ustanove, kao ni na zdravstvene preglede".

Kako su iz Centra za socijalni rad naveli ranije, oni su po rođenju devojčice pokrenuli postupak lišavanja roditeljskih prava oba roditelja.

Međutim, nadležni sud je 2018. godine doneo odluku da se otac stara o detetu.

- Te 2015. godine je porodilište prijavilo da je rođena devojčica i da roditelji o njoj ne brinu adekvatno - rekla je direktorka Centra za socijalni rad Silvia Alavanja.

U međuvremenu, MUP Srbije poziva građane da se jave s informacijom ukoliko vide osumnjičenog Uroša Pašajlića.

Alavanja navodi da je dete tada smešteno u ustanovu socijalne zaštite i da su roditelji zatim održavali određene kontakte u kontrolisanim uslovima.

- Ustanova je savetodavno radila sa roditeljima. U međuvremenu je rađeno veštačenje roditelja i Komisija veštaka je donela mišljenje da je otac podoban i da dete može da se vrati u porodicu oca - navela je Alavanja i naglasila da je to bila sudska odluka.

Psihološkinja Centra Smilja Igić rekla je da je otac u tom periodu pokazao "adekvatno" ponašanje.

- U svakom slučaju, dve godine praćenja porodice nisu dala nekakve indikatore za zabrinutost za bezbednost, život, zdravlje deteta - rekla je Igić.

Policija je 2020. godine obavestila Centar za socijalni rad Beograd da ima saznanja da se u stanu čuje plač deteta.

Otac devojčice se odazvao na razgovor sa radnicima Centra, koji su ustanovili da dete nema nikakve tragove zanemarivanja.

Posle toga, kako se navodi se u odgovoru iz Centra za socijalni rad, više nije bilo prijava ovoj instituciji.

Psihološkinja i supervizorka službe za decu gradskog Centra za socijalni rad Smilja Igić navela je  da je problem u ovakvim porodicama i što često menjaju mesto prebivališta, te je i ovo bio jedan od problema ovog slučaja.

Dodala je i da su svi građani dužni da prijave kada primete da se osnovne potrebe dece zanemaruju - komšije, škole, vrtići, zdravstvene ustanove.

- Ko god od institucija dođe do tih saznanja, na primer da je upisano u školu, a da ne ide redovno. Centar za socijalni rad obavezno dobija to obaveštenje od škole, ili da postoje problemi u ponašanju, ili od zdravstvenih ustanova čak i najmanja sumnja u zanemarenost higijensku, mi dobijamo prijavu. Međutim, u ovom slučaju čini se da je zapravo dete bilo nevidljivo za sisteme - naglasila je Igić.

Poručuje da poslednje tri godine Centar za socijalni rad nema informacije o ovom detetu.

Inače, slučaj nasilja je otkriven tako što je žena prijavila nasilje nevenčanog supruga. Ona je u policijsku stanicu došla sa vidnim telesnim povredama.

Zatim je Tužilaštvo dalo nalog da se muškarac uhapsi i da se nasilno uđe u stan, ali osumnjičeni tamo nije zatečen, već je pronađena osmogodišnja devojčica koja je odmah upućena na lekarske preglede i smeštena u Dom za nezbrinutu decu.Potraga je raspisana odmah, a tužilaštvo je navelo da će mu, čim bude uhapšen, biti određeno zadržavanje, te će u zakonskom roku biti saslušan.

Na pitanje šta će biti sa devojčicom, Smilja Igić je rekla da najpre treba da se proceni da je dete zdravstveno sposobno da napusti zdravstvenu instituciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati