Hronika

[ Izvor: N1 ]

05. 02. 2023. 20:06 9

Kome je u interesu da se stopiraju postupci za Jovanjicu

Sudski postupci u slučaju Jovanjica stopirani su od novembra prošle godine, kada je u predmetu "Jovanjica 1" na predlog advokata odbrane, sudsko veće izdvojilo ključne dokaze. Nastavak suđenja čeka da drugostepeni Apelacioni sud odluči po žalbi Tužilaštva na ovakvu odluku Višeg suda.

Dokazi o pronalasku više od pola tone osušene marihuane na Jovanjici 18. novembra 2019, sudsko veće izuzelo je iz daljeg postupka. Obrazloženje - pretresanje je bilo nezakonito, jer je obavljeno bez prvootuženog i vlasnika imanja Predraga Koluvije i njegovih advokata. Sada se čeka konačni sud više instance po žalbi Tužilaštva na ovakvu odluku. Novinarka BIRN-a Jelena Veljković kaže da odluka o izuzimanju dokaza ne bi trebalo bitnije da utiče na dalji tok suđenja.

- Pravnici kažu da paket osušenog kanabisa od 660 kilograma pokazuje nameru da je droga bila namenjena za prodaju i da bi njeno izuzimanje moglo da smanji snagu dokazivanja da je droga bila predviđena za prodaju. Međutim, to će samo da umanji količinu droge pronađene na Jovanjici, a opisane u optužnici, na kojoj je pronađeno pored paketa od 660 kilograma i enormna količina sveže biljke kanabisa - 66.000 stabljika - stiče Veljković.

Dodatno, odbrana uporno pokušava da ospori količinu THC-a koja je izmerena u ovim biljkama nakon njihovog sušenja, navodeći da su veštačene neakreditovanim metodama. Prema saznanjima BIRN-a konačnu odluku o izuzeću dokaza čeka i "Jovanjica 2" - onaj postupak u kom smo navikli da se, već po pravilu, pripremna ročišta redovno zakazuju i isto tako redovno odlažu.

- Činjenica da zbog ovog ne može da počne suđenje po optužnici koja tereti uglavnom pripadnika policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-obaveštajne agencije za pružanje zaštite prvookrivljenom Predragu Koluviji, mene lično navodi na zaključak da je nekome lično u interesu da ovo suđenje nikada i ne započne - navodi Veljković.

Žalba Tužilaštva u Apelacioni sud na većanje stigla je tek pre desetak dana. Očito zbog odugovlačenja sa prijemom pošte okrivljenih i njihovih advokata, pre toga. I tako slučaj Jovanjica stoji u leru već dva i po meseca. A to je taktika, smatra Veljković, kojoj branioci okrivljenih često pribegavaju kada žele neki sudski proces da prolongiraju.

- Ako Apelacioni sud potvrdi odluku Višeg suda u Beogradu, onda se otvara pitanje odgovornosti za nezakonito obavljen pretres koji bi sada mogao da ugrozi optužnicu. Pravnici, sa kojima je BIRN razgovarao, kažu da je najveća odgovornost na tužiocu koji rukovodi istragom - kaže Veljković.

Za to vreme optuženi Koluvija, sa sve nanogicom iz kućnog pritvora, reklo bi se ima pune ruke posla. Postao je poslovni konsultant i direktor u firmi svoga oca osnovanoj u septembru prošle godine. Tužio je medije, podnosio krivične prijave protiv političara, pa ih pozivao na TV duele. Valjda iz svoga stana, jer u studio ne može. Mediji su objavili i da piše roman i scenario za film "Jovanjica", a usput na društvenim mrežama je vrlo aktivan - izdaje se za zaštitnika srpskog seljaka i poljoprivrednog stručnjaka.

- Verujem da je povratak na selo moguć! Da bi povratak bio uspešan, prvi korak je da naše društvo usvoji promene u svakodnevnoj komunikaciji i etici konzumiranja (etici ishrane). Preduslov tog prvog koraka je da prestanemo da omalovažavamo seljaka odnosno poljoprivrednika - objavio je Koluvija na Tviteru.

Koluvija, organizator kriminalne grupe koja je neovlašćeno proizvodila marihuanu, kako ga dve optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal označavaju, u poslednje vreme niz stepenice Specijalnog suda silazi širokog osmeha, kao da je već pobednik. Međutim, u postupku "Jovanjica 1" - sudija ne da nije svirao kraj, već nije ni blizu, a u "Jovanjici 2", već 21 mesec, sudija ne uspeva da svira ni za početak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati