Hronika

[ Izvor: Danas ]

31. 01. 2023. 16:33 1

"Znam te sa klase": Pretnje novinarki Radija 021

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je osudilo pretnje i uvrede kojima je izložena novinarka Radija 021 Gorica Nikolin, te pozvalo nadležne da konačno reaguju na napade na novinare.

U ponedelja je na Instagram nalogu Radija 021 upućen niz uvreda i pretnji novinarki Gorici Nikolin a zbog njenog nedavno objavljenog teksta o ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji se, u najvećem broju, nelegalno koriste, saopštili su iz te redakcije.

- Poruke su upućene sa, po svemu sudeći, lažnog Instagram naloga, a da je direktan povod pisanje novinarke, govori i to da je pošiljalac pre upućenih uvreda i pretnje poslao link ka tekstu Gorice Nikolin - navodi se u saopštenju iz Redakcije 021, koja je ovaj slučaj prijavila policiji.

Novinarki je sa tog profila poručeno da je "zna sa klase", uz vulgarnu pretnju da će "pišati po njoj" i niz drugih uvreda, a sa istog naloga je pokušan i video poziv.

Koleginica Gorica Nikolin kazala je da se zbog ovog napada osetila nebezbedno i poniženo, zbog čega je sa svog privatnog naloga blokirala ovaj nalog kako bi ga onemogućila da nastavi sa uvredama i pretnjama, što bi nju izložilo dodatnom stresu.

Iz Redakcije 021 napominju da se novinari i novinarke te medijske kuće gotovo svakodnevno susreću sa uvredama i "suptilnim" pretnjama celokupnom timu, uglavnom preko društvenih mreža ili kroz sekciju komentara na sajtu.

- Na takve slučajeve ne reagujemo kako ne bismo došli u situaciju da se konstantno bavimo sobom, umesto izveštavanjem od interesa za javnost. U ovom slučaju, međutim, odlučili smo se na reakciju, jer je poruka bila direktna, a problem o kom je novinarka pisala pogađa i one osobe koje su od neregulisanog boravka u ateljeima stvorili uspešan privatni biznis - naveli su.

NDNV upozorava institucije da pretnje koleginici Gorici Nikolin shvate ozbiljno i primene zakone, jer njihovo ćutanje samo daje podsticaj onima koji bi da uzimaju zakon u svoje ruke.

- Upozoravamo i da su napadi na novinare izuzetno društveno opasni jer, sem pretnji pojedincu, predstavljaju i pretnju po demokratski poredak, odnosno slobode svih građana. Nekažnjivost napada na novinare predstavlja saučesništvo države sa nasilnicima i podstrek nasilju i govoru mržnje, čije posledice mogu biti katastrofalne - ističe NDNV.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati