Hronika

[ Izvor: Večernji.hr ]

21. 12. 2022. 16:13 32

Šta je prethodilo napadu na glumce iz Zagreba u NS

U noći između ponedeljka i utorka u Novom Sadu dogodio se incident u kojem su "deblji kraj" izvukli zagrebački glumci, članovi teatra &TD i umetničke organizacije Arterarija, koji su s predstavom "Bura", koju potpisuje Romano Nikolić, imali gostovanje na festivalu "Synergy World Theater" u organizaciji Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz.

Posle predstave koja je protekla bez ikakvih problema nepoznati napadači napali su hrvatske glumce, a Večernji.hr prenosi šta se događalo u noći koja je prethodila sukobu.

Novinari ovog medija su pokušali da saznaju iz teatra &TD šta se tačno dogodilo u noći između ponedeljka i utorka u centru Novog Sada. Oni su ih, kako navode, uputili da se za sve informacije obrate Mariju Županu, zameniku direktora Studentskog centra u okviru čijeg kompleksa je smešten teatar &TD.

- Članovi ansambla napadnuti su kod hotela u ranim jutarnjim satima oko 3:30 prilikom nošenja stvari u vozilo. Sama predstava je, koliko nam je poznato, protekla u najboljem redu. Prema našim saznanjima, naš radnik P.P. na pitanje nepoznatih mladića odgovorio je da su igrali predstavu što je izazvalo spomenute reakcije, agresiju i fizički napad uz reči da se kod njih ne kaže "kazalište", već "pozorište" - rekao je Župan i dodao:

- Tu je krenuo napad na naše koleginice i kolege od kojih su dvojica sa povredama završili u bolnici na ušivanju i saniranju zadobijenih povreda. Sve su bile lakše telesne povrede, koliko sam video imaju dva, tri šava i natučeni su - kazao je Župan i dodao da je u Novom Sadu boravilo četvoro glumaca i sedmoro scenskih radnika koji ne žele da otkrivaju svoj identitet i javno da govore o nemilom događaju.

Na mesto događaja odmah je izašla i policija, a koliko je bilo napadača i da li je neko od njih priveden u ovom trenutku - ne znaju. Kažu da očekuju da policija odradi svoje i pošalje im zapisnik, a najavljuju i da će reagovati preko ambasade Hrvatske u Srbiji.

- Kontaktirali smo nadležna ministarstva i danas tokom dana čućemo se sa našom ambasadom u Beogradu da i njih izvestimo i da i oni pokrenu pravnu proceduru prema vlastima koje su tamo nadležne. Osuđujemo taj napad i stajemo uz naše umetnike, u šoku su i glumci, ali i mi i duboko smo iznenađeni jer se sve zbilo neposredno nakon festivala tolerancije na kojem su učestvovali - otkriva Župan i za kraj dodaje da su napadnuti glumci i ostali nakon ekscesa koji ih je zadesio srećno stigli u Zagreb.

- U utorak oko 17 sati vratili su se u Zagreb i otišli su kući da malo dođu sebi od svega. Ovih dana planiramo sa njima da održimo sastanak sa ciljem da ih zaštitimo i uzmemo izjave, a očekujemo i policijski zapisnik o svemu. Apsolutno osuđujemo svaku vrstu mržnje - zaključio je Mario Župan.

Podsetimo, o incidentu su se dan ranije na svojoj Fejsbuk stranici oglasili i članovi umetničke organizacije Arterarija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati