Hronika

Direktno.rs

18. 11. 2022. 13:50 0

Lekara dve godine držali kao roba, dobili po 11 godina

Nišlija Nebojša Nikolov (46) i njegova nevenčana supruga Dragana Petrović (32) osuđeni su danas na kazne zatvora od po 11 godina, jer su dve godine držali u ropskom položaju uglednog niškog lekara Jozefa G.

Kako je tvrdilo Više javno tužilaštvo lekar je od marta 2019. do hapšenja 2021. godine bio pod njihovom kontrolom, napustio je svoju porodicu, boravio je u hodniku i ispred njegove zgrade a spavao u kolima samo kada mu to dozvole. Porodicu je posećivao samo po njihovom odobrenju čak i kada su održavana porodična slavlja. Sav novac koji bi dobijao od penzije i rada u privatnoj klinici su mu uzimali i primoravali da brine o njihovom zdravlju. U ropskom položaju su ga držali preteći da će nauditi njemu i njegovoj porodici, govoreći da će ih pobiti, da će ćerke posećivati na groblju, da će im baciti bombu.

Više javno tužilaštvo tražilo je kaznu od 12 godina zatvora za oboje, ističući da nema olakšavajućih okolnosti na strani optuženih.

„Prilikom odmeravanja kazne uzet je u obzir stepen krivice optuženih ali i njihovo držanje posle izvršenog krivičnog dela. Ni lične prilike nisu bile osnov za ublažavanje kazne, radi se o vanbračnim partnerima koji su kompatibilni u ostvarivanju kriminalne delatnosti. Dragana iako majka dva maloletna deteta ne živi sa njima niti učestvuje u njihovom izdržavanju a jednom prilikom je upućujući pretnje Glasnoviću kazala “ da kada je nije briga za njenu decu, zašto bi brinula za njegovu”. Nikolov je kao i ona samo u biološkom smislu roditelj jednog deteta jer takođe o njemu ne brine. Što se tiče otežavajućih okolnosti, oboje su ispoljili direktan umišljaj jer su vršili dve godine delo protiv čovečnosti koje je zaštićeno međunarodnim pravom a koje navodi da nijedno živo biće ne sme biti predmet eskploatacije. Ovom paru je cela jedna porodica bila talac a ovaj slučaj može da uđe u anale pravosuđa s obzirom na to da je ovaj par od uglednog lekara u 21. veku napravio roba“, kazala je između ostalog u poslednjem obraćanju sudu javna tužiteljka Irena Radivojević.

Miroslav Ristić, branilac Nikolova istakao je da krivica njegovog klijenta nije dokazana jer je falio krunski iskaz koji bi ga teretio, izjava navodno oštećenog.

„Tužilaštvo je koristilo selektivno delove telefonskih razgovora kako bi dokazalo da je oštećeni bio prinuđen da pristupa po naredbama optuženih. Tužilaštvo je ispričalo tužnu priču, ali pravda ne sme da bude pod pritiskom osećaja. Da li je Nebojša Nikolov imao pravičnu suđenje ako oštećeni nije saslušan pred sudom a u tužilaštvu je tvrdio da nije bio žrtva krivičnog dela. Uskraćeno nam je pravo da mu pred sudom postavljamo pitanja a dokazi iz spisa korišćeni su selektivno. Zato predlažem da moj klijent bude oslobođen“, kazao je Ristić.

I branilac drugooptužene Dragane Petrović, Tamara Antić je takođe istakla da nema dokaza da je njena klijentkinja učinila delo za koje se tereti i zatražila da bude oslobođena ili da joj se izrekne blaža kazna.

Nikolov je tokom konfuznog izlaganja povremeno jecao, tvrdio da Glasnovića tokom 26 godina koliko se znaju nije ni takao, uprkos što su na sudu emitovani snimci na kojima se čuje kako lekar vrišti i moli, udarci i Nebojšine pretnje.

„Sve su mi namestili policija i tužilaštvo, tukli su me a tužilaštvo mi je namerno produžila zadržavanje da bi još mogli da me biju. Nisam uzimao novac od Joce nego sam preko njega svima davao mito, pre svega njegovim kolegama da bi mi lečili majku koja je pet godina bila u bolnici. Bio sam pod ogromnim pritiskom, policija, žandarmerija, tužioci i mnogi ugledni ljudi su me zvali radi urgencija u cilju lekarskih pregleda. Vodio sam ih kod Joce, pa kako oni nisu primetili da je kako tužilaštvo tvrdi prljav, zapušten i izmučen“, branio se Nikolov.

Dalje je tvrdio da nije uzimao novac Glasnoviću a za snimke na kojima se vidi kako novčanice podiže na bankomatu, imao je objašnjenje.

„Jocu je bolela kičma, pa sam ja podizao novac koji sam mu odmah predavao. Tačno je da nije spavao kod mene u stanu ali nije bilo mesta. U vreme korone sam zakupio kuću gde smo svi zajedno boravili. Nisam prodao njegov auto, kao tužilaštvo tvrdi, to je bilo moje vozilo. Ako sam kriv, dajte mi 20 godina zatvora, ali nikada nikog nisam udario a kamoli Jocu“, govorio je Nikolov koji je prošle nedelje osuđen nepravnosnažno na šest meseci zatvora jer je vojnog lekara Gorana Damnjanovića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.

Dragana Petrović je takođe odbacila odgovornost za zlostavljanje Glasnovića, ponavljala je da mu je kuvala i primala ga u kuću. Objašnjavajući užasne pretnje koje je policija snimila, govorila je da ih je izrekla u afektu strahujući za Nebojšino zdravlje jer je smatrala da ga Glasnović ne leči adekvatno. Insistirala je da bude puštena iz pritvora jer, kako je istakla, više ni psihički ni fizički ne može da ga podnese.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati