Hronika

[ Izvor: Mediji ]

04. 11. 2022. 18:43 5

Ponavlja se suđenje za 16 okrivljenih u aferi "Indeks"

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je potvrdio oslobađajući deo presude u tzv. aferi "Index", dok je osuđujući deo prvostepene presude ukinuo i naložio da se ponovi suđenje optuženima. Sud je pravosnažno oslobodio od optužbe za primanje mita pet okrivljenih, dok je prvostepenu presudu kojom je 16 optuženih bilo osuđeno, vratio Višem sudu u Smederevu da im ponovo sudi, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu suda.

Po oceni Apleacionog suda pravilan je zaključak prvostepenog suda da oslobodi Miroslava Galjka, Dejana Atanackovića, Rajka Ćosovića, Zorana Kovačevića i Nenada Odbradovića od optužbi da su počinili krivično delo primanje mita pomaganjem, a od čega su Atanacković, Kovačević i Obradović bili optuženi za podstrekavanje u produženom trajanju.

Apelacioni sud je ukinuo osuđujujući deo prvostepene presude kojom je 16 okrivljenih bilo osuđeno na kazne zatvora od osam godina do šest meseci kućnog zatvor uz elektronski nadzor. Suđenje se ponavlja Sveti Puriću, Dragani Petrović, Saši Jovanoviću, Draganu Bataveljiću, Emiliji Stanković, Zoranu Simiću, Božin Vlaškoviću, Srđanu Ðorđeviću, Mileni Petrović, Nenadu Ðurđeviću, Andriji Tomoviću, Ivanu Čukaloviću, Oliveri Kojić, Radoju Brkoviću, Miodragu Mićoviću i Jasmini Nektarijević.
U osuđujućem delu presude prvostepenog suda Apelacioni sud nalazi da je argumentacija Višeg suda da je u trenutku donošenja naredbe 14. septembra 2006. postojala naredba od 16. septembra iste godine, zbog čega termin produžava se nije dovoljan, jer je iz spisa kasnije izdvojena kao nezakonit dokaz naredba od 16. septembra.

Naime, obrazloženje prvostepenog suda u pogledu statusa svedoka T.S. ne može se prihvatiti kao jasno i argumentovano, jer ukoliko je on postupao kao policajac nije mogao biti ispitan u svojstvu svedoka na okolnost njegovog operativnog rada. S obzirom na njegov iskaz i još tri svedoka nejasno je obrazloženje da je T.S. postupao kao policijski službenik, negoda je imao saznanja o eventualnom krivičnom delu i učiniocu istog, te može imati jedino svojstvo svedoka.

Obrazloženje prvostepenog suda da okrivljeni profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu imaju status službenog lica, Apelacioni sud ne može prihvatiti kao dovoljno jasno i argumentovano. Apelacioni sud smatra da se žalbom okrivljenih i njihovih branilaca ističe da prvostepeni sud nije izneo jasne i dovoljne razloge da je u konkretnom slučaju za učinioce krivicnog dela primanje mita povoljniji Krivicni zakonik koji se primenjuje od 1. januara 2006. godine.

Oni su optuženi za korupciju na više pravnih fakulteta u Srbiji u vezi sa kupovinom ispita i diploma. Na prvoj optužnici, koja je podignuta još 2007.godine, našlo se 89 optuzenih među kojima su brojni profesori, studenti i posrednici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati