Hronika

[ Izvor: BIRN ]

01. 09. 2022. 15:03 10

"Istine" i laži kojima Dijana Hrkalović ruši Jovanjicu

Za petak, 2. septembar, zakazan je 16. pokušaj da se održi pripremno ročište za "Jovanjicu 2" zbog čijeg stalnog odlaganja, već gotovo 16 meseci ne može da započne suđenje po toj optužnici. I dok je ovaj predmet već mesecima zarobljen u Specijalnom sudu, na slobodi su se našli gotovo svi pritvorenici iz te i nekih drugih optužnica za organizovani kriminal.

Nakon puštanja iz pritvora Predraga Koluvije, provookrivljenog u slučaju Jovanjica intenzivirana je medijska i tviter kampanja za diskvalifikaciju tog predmeta, kojoj je vetar u leđa dala bivša državna sekretarka MUP-a, Dijana Hrkalović, optužena za trgovinu uticajem. Po izlasku iz dvomesečnog pritvora, u seriji intervjua, značajno vreme je posvetila "istini" o slučaju "Jovanjica", iako u vreme policijske akcije na tom imanju, više nije bila u policiji. Pričala je o nezakonitostima u tom slučaju i zaverenicima koji su hteli da naude predsedniku i njegovoj porodici.

Poslednjih dana jula, Hrkalovićeva je razradila svoje teze u poslednjem u nizu intervjua za provladine medije, koji su se za njenu "istinu" zainteresovali od momenta kada je umesto njenih dotadašnjih advokata iz kancelarije Seada Spahovića, njen branilac postao partijski i državni funkcioner Vladimir Đukanović, najpoznatiji po tome što među svojim klijentima ima i Andreja Vučića i Predraga Koluviju.

- Pošto im je propalo ovo oko Jovanice i Andreja, sad se šaltaju na bezbednosne strukture, pokušavajući možda da tu opet upletu predsednika, ali kakve veze taj čovek ima sa tim - rekla je Hrkalovićeva gostujući na TV Happy, aludirajući verovatno na sve više informacija o kontaktima pojedinaca iz vrha vlasti i bezbednosnih struktura sa prvookrivljenim Predragom Koluvijom.

A priroda tih odnosa i činjenice u vezi sa sumnjama da je Jovanjica bila državni projekat, trebalo bi da budu utvrđene upravo u onom sudskom postupku zarobljenom u "Specijali" više od godinu dana.

Za sada, umesto suda, reč je dobila optužena za trgovinu uticajem. U pomenutom, julskom intervjuu propitivao ju je Milomir Marić. "Istinama" o Jovanjici bio je posvećen prvi deo emisije. Iako, kako je i sama priznala, u vreme te policijske akcije, više nije bila u MUP-u, posmatrala je i zaključila da su "montažeri Jovanjice lagali tri godine o Andreju" i pošto im to nije uspelo "šaltaju se" na novu laž.

Teško u jedan tekst može da stane analiza svega onoga što je u više od dva i po sata ispričala Dijana Hrkalović, ali evo jednog segmenta koji mnogo govori o "šaltanju" kao, reklo bi se, neizbežnom modelu ponašanja kada osobama visokopozicioniranim ili povezanim sa vlastima, zapreti opasnost od krivičnog progona i zatvorske kazne.

"Šaltajući“ iz prve odmah u petu, Hrkalovićeva je u pomenutoj emisiji ekskluzivno obelodanila svoja otkrića - Jovanjicu su montirali Slobodan Milenković, načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije, inače poznat pod nadimkom "Mali Senta", zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun i Nebojša Stefanović, bivši ministar policije, za kog je rekla da se "mnogo promenio od kada se vratio iz Amerike" i da to nije isti čovek.

Zaključila da je Jovanjica bila naručena i upakovana tako da diskredituje predsednika preko njegove porodice.

- Stefanović, Milenković, Drecun, njih trojica su to zajedno orkestrirali, verovatno uz pomoć stranih službi - rekla je Hrkalovićeva.

Budući da za te svoje tvrdnje nije iznela nikakve dokaze, svoju "istinu" o tome da su Koluviji Stefanović, Milenković i Drecun podmetnuli nekoliko tona stabljika kanabisa čije je veštačenje, inače, u njima detektovalo nivo THC-a u rasponu od 0,54 pa sve do 17,54 odsto (zakonom dozvoljen procenat ove psihoaktivne supstance je ispod 0,3 procenta), Hrkalovićeva je izvela iznoseći "činjenice" o predmetima „Filip Korać“ i „Havana“ koji su, prema njenim navodima, imali loš epilog zbog postupanja Saše Drecuna, koji je u to vreme bio zamenik tužioca u Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu.

Na ovom primeru, a na osnovu dokumentacije koju poseduje, BIRN pokazuje neistinitost informacija koje se u plasiraju u javnosti, a na kojima se gradi teorija o Jovanjici kao nameštenom slučaju.

Slučaj Korać

- Hoću da pričam o tužiocima ne tako časnim, hoću da pričam o Saši Drecunu koji vodi predmet Jovanjica, kom je pala optužnica i crvena poternica za Filipom Koraćem za pokušaj ubistva. On je bio tužilac u Višem javnom tužilaštvu, padne mu ta optužnica, padne mu crvena poternica za Filipom Koraćem - rekla je Hrkalovićeva pokušavajući da tako dokaže da je kao nagradu za postupanje u tom predmetu kojim je pogodovao Filipu Koraću, bliskom saradniku kriminalca Luke Bojovića, Drecun prebačen u Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), kako bi, po rečima Hrkalović, onda tamo “upleli” u predmet Jovanjica predsednika i njegovu porodicu.

Tačno je da je istraga protiv Filipa Koraća zbog sumnji za podstrekavanje na ubistvo iz 2018. obustavljena i da je početkom te 2020. takva tužilačka odluka u delu javnosti tumačena kao posledica korupcije u pravosuđu. Tačno je i da je taj predmet vodio Saša Drecun. Dijana Hrkalović, međutim, nije u svom izlaganju kod Marića rekla da je odluka o obustavljanju istrage doneta nakon Drecunovog odlaska iz Višeg javnog tužilaštva i da je tu odluku potpisao drugi tužilac - Branislav Ilić, koji je, kako je za BIRN rečeno u tom tužilaštvu, nasledio dva Drecunova predmeta po njegovom prelasku u TOK.

Ceo tekst možete pročitati na ovom linku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati