Hronika

[ Izvor: NIN ]

28. 08. 2022. 10:37 7

ZLOČIN BEZ KAZNE Za 16 godina stradalo 19 oružara, niko nije odgovarao

Iako je u nesrećama u poslednjih deceniju i po poginulo 19 oružara, niko za to nije odgovarao. Do sada je izrečena samo jedna presuda, ali ni ona još nije pravosnažna. Nijedan ministar odbrane ili direktor nije podneo ostavku, piše nedeljnik NIN.

Od 2006. do 15. avgusta ove godine, kada su u eksploziji u valjevskom Кrušiku povređene dve radnice, u brojnim tragedijama u fabrikama domaće vojne industrije poginulo je 19 radnika, dok je od sredine 90-ih stradalo više od 30 oružara, a mnogo više je povređeno. I za sve te eksplozije sa smrtnim ishodom niko još nije odgovarao. Do sada je izrečena samo jedna, po mišljenju oštećenih, simbolična presuda, ali ni ona nije pravosnažna.

Na Кrušikovom poligonu "Begove vode", nadomak Valjeva, 2. novembru 2020. u eksploziji rakete "maljutka" poginula su dvojica inženjera te fabrike, Miroslav Jovanović je odmah preminuo, a Milisav Pavlović deset meseci kasnije, nakon dugotrajnog i, ispostavilo se, neuspešnog lečenja na VMA.

Odmah nakon tragedije saopšteno je da će uzrok i okolnosti pod kojima je raketa eksplodirala utvrditi Inspekcija Ministarstva odbrane, Osnovno javno tužilaštvo je započelo istražni postupak, a najavljivano je i formiranje stručne komisije koja je trebalo da istraži čitav slučaj. Za skoro dve godine niko od nadležnih se, bar ne javno, nije izjasnio o tom slučaju. Ni Ministarstvo obrane, ni Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu, ni famozna stručna komisija, za koju se ne zna ni da li je formirana.

Oglasio se jedino, odmah posle nesreće, predsednik Aleksandar Vučić, koji je promptno utvrdio da je do eksplozije došlo usled "tehničkih stvari". I još dodao da se "takve stvari dešavaju u vojnim fabrikama, i uvek će se dešavati".

- Mogu da vam prepričam šta se dogodilo. Na "maljutku" je trebalo povezati žice, ali je očigledno došlo do neke greške - analizirao je Vučić neposredno posle eksplozije na "Begovim vodama", olako prelazeći preko činjenice da je Jovanović, po svedočenju kolega iz Кrušika, slovio za vodećeg inženjera razvoja valjevske fabrike.

Epilog je, međutim, da su posle Vučićeve "analize", nadležni - zanemeli. I ćute već skoro dve godine. A možda su samo poslušali "savet" ministra vojnog Aleksandra Vulina, koji je više puta javno izgovorio da se "predsednikova ne poriče".

Sindikalci Кrušika smatraju da su učestali akcidenti u fabrikama naoružanja i vojne opreme neretko izazvani "prirodom posla", ali su delom uzrokovani i egzistencijalnim nedaćama oružara. Mnogi od njih, pojašnjavaju, suočeni su sa finansijskim problemima, i u pogonima su "prisutni samo fizički, dok su mentalno na drugoj strani".

Dodatni problem je što su u eri partijskog zapošljavanja u poslednjih deset godina, na rukovodeća mesta u fabrikama namenske industrije dovedeni nedovoljno stručni ljudi, koji nemaju nikakav profesionalni integritet, što za posledicu ima drastično pogoršanje radne i tehnološke discipline.

- Prosečna plata u Кrušiku je nešto iznad 50.000 dinara i kad podmirite sve troškove, ostaje novca za puko preživljavanje nekoliko dana. Zato je teško biti koncentrisan, a proizvodnja municije i minsko-eksplozivnih sredstava traži strogo koncentrisanog i posvećenog radnika, a u ovakvim socijalno-materijalnim okolnostima za većinu domaćih oružara to je prosto nemoguća misija - svedoče za NIN zaposleni, koji su želeli da ostanu anonimni, uz objašnjenje da ovih dana direktorka Jovanka Andrić, koja je pre nešto više od godinu dana zamenila smenjenog Vladana Lukića, sindikalcima preti Bezbednosno-informativnom agencijom, jer se sumnja da su oni obavestili javnost o detaljima poslednje eksplozije u valjevskoj fabrici.

Sagovornici ovog nedeljnika podsećaju i da su agenti te iste BIA pre tri godine, u septembru 2019. u krugu fabrike uhapsili uzbunjivača Aleksandra Obradovića, koji je ukazao na razmere korupcije i malverzacija pri prodaji Кrušikovih mina privilegovanim privatnim trgovcima oružjem.

Pre nešto više od godinu dana, 4. i 19. juna 2021. Čačak i okolinu vojne fabrike Sloboda zatresle su dve eksplozije, u kojima su povređena trojica radnika. Ni uzrok te nesreće, takođe, još nije poznat. Iz Slobode su doskora poručivali da je istraga u toku i da će nadležni organi obavestiti javnost kada uzrok bude utvrđen. Кad bi to moglo biti i dalje niko ne zna. Istražni postupak poveren je Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku, Inspekcija Ministarstva odbrane je takođe bila na terenu, ali zvaničnog odgovora na pitanje šta je uzrokovalo eksplozije u Slobodi - nema.

Nezvanično se spekuliše da je i do tog akcidenta došlo zbog javašluka, ali to zvanično nije potvrđeno, a teško da će ikada i biti. Indikativno je da se nakon eksplozije u Slobodi oglasio bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je taj akcident pokušao da dovede u vezu sa prethodnim eksplozijama u vojnim fabrikama u Češkoj i Bugarskoj, za koje su nadležni u tim zemljama optužili ruske tajne službe i zbog toga proterale određen broj moskovskih "diplomata" sa svojih teritorija.

Deo javnosti, međutim, smatra da se nesreće u srpskim fabrikama teško mogu dovesti u vezu sa ruskim tajnim službama, jer je Srbija jedan od poslednjih, ako ne i poslednji vojno-politički saveznik Rusije u ovom delu Evrope.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati