Hronika

Direktno.rs

16. 07. 2022. 12:16 15

Dijanini tužioci za progon policajaca?

Nakon pisanja medija o tome ko je tužiteljka Višeg javnog tužilaštva (VJT) Željka Nikolaidis, koja je pozvala na razgovor policajca koji je otkrio najveću plantažu marihuane u Evropi Slobodana Milenkovića, VJT se požalilo da je javno informisanje o radu javnih tužilaca pritisak na Tužilaštvo. Istina je suprotna, jer je tom žalbom upravo VJT pokušalo da izvrši pritisak na medije kako ne bi više izveštavali javnost o radu javnih tužilaca u predmetima koji su od javnog interesa i povodom kojih su se javnosti više puta obraćali i predsednik Republike Aleksandar Vučić, kao i Evropska komisija primedbama u svojim izveštajima.

Štaviše, ništa nije demantovano o tužiteljki Nikolaidis i njenom radu na predmetima koje je vodila, a u interesu javnosti i te kako jeste da zna da je upravo ona 2016. obustavila istragu o zloupotrebama streljane u pančevačkoj kasarni gde su uvežbavali pucanje Veljko Belivuk, Sale Mutavi i Nenad Vučković Vučko. Vučković je bivši partner Dijane Hrkalović koji je i dalje zamenik komandanta Žandarmerije, fotografisan sa ministrom Vulinom pre samo nekoliko meseci. Ćutanje medija o ovakvim i sličnim informacijama od interesa za javnost bilo bi ravno kršenju zakona o javnom informisanju, što VJT dobro zna.

Stoga je portal Direktno, praveći analizu o postupajućim javnim tužiocima u slučajevima protiv progonjenih i stradalih policajaca, došao do izuzetno zanimljivih podataka koje sve zajedno povezuje jedno ime - Dijana Hrkalović. Ovo otvara duboku i utemeljenu sumnju da se radi o istoj matrici, odnosno da je reč o "Dijaninim tužiocima" koji služe za progon policajaca.

Pođimo od Nenada Stefanovića, koji je bio tužilac u postupku protiv policajaca Milana Dumanovića i Vladana Trbovića za slučaj "Potočari". Ti policajci su putem tabloida, ali i zloupotrebom zakona, prošli linč upravo Dijane Hrkalović. Urednici tabloida kasnije su svedočili da su objavljivali sve što Dijana kaže. Tužilac Stefanović je postao šef Višeg javnog tužilaštva, iako je imao najmanje poena od svih kandidata tokom izbora za VJT. Za njega kruži priča da blizak prijatelj advokata Vladimira Đukanovića, koji je branilac vlasnika "Jovanjice" Predraga Koluvije i bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović. Đukanović je inače još uvek i predsednik skupstinskog Odbora za pravosuđe.

Brankica Marić bila je šef Odeljenja za borbu protiv korupcije u Višem javnom tužilaštvu kada je vođen postupak protiv policajca Dejana Jovića, koji je takođe prošao progon i medijski linč Dijane Hrkalović. Marićeva je u to vreme bila šef tužiocu Predragu Cvetkoviću, koji je vodio postupak protiv inspektora Dejana Jovića - inspektora koji je uhapsio Veljka Belivuka zbog slučaja ubistva na šinama. Nedugo posle toga inspektor Jović biva uhapšen i šikaniran mesec dana nakon oslobađanja Belivuka za pomaganje u ovom ubistvu. Marićeva je smenjena u VJT negde u isto vreme kada je i Hrkalovićeva otišla iz MUP-a, a sada je opet napredovala u šefa Odeljenja za suzbijanje korupcije VJT.

Tužilac Cvetković je posle progona policajca Jovića napredovao u Tužilaštvu za organizovani kriminal.
Inspektor Jović oboleo je i preminuo u vreme pandemije korone. Iako je pravosnažno oslobođen od lažnih optužbi organizam nije mogao da se oporavi od torture koju je prošao.

Željka Nikolaidis, kao tužiteljka, u Pančevu, obustavila je postupak i “izgubila dokaze” za žandarma Nenada Vučkovića i ekipu Belivuka u slučaju “Kasarna”. Predsednik Vojnog sinikata Srbije Novica Antić koji je slučaj prijavio, kažnjen je zbog toga otkazom po nalogu tadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Nikolaidis je posle toga avanzovala do mesta tužiteljke u VJT u Beogradu, i to baš u Odeljenju za borbu protiv korupcije.

Danas, Nikolaidisova po nalogu Marićeve i Stefanovića zove na razgovor policajca koji je otkrio "Jovanjicu", jer ga je niko drugi do Dijana Hrkalović optužila da je narkodiler, dok ga medijski linčuju isti oni režimski tabloidi koji su pre njega pokušali da oblate i policajce Jovića, Trbovića i Dumanovića.

Inače, zbog slučaja "Jovanjica", kao Koluvijini najbliži saradnici uhapšeni su pripadnici BIA i MUP-a koji su najviše sarađivali upravo sa Dijanom Hrkalović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati