Hronika

[ Izvor: N1 ]

16. 05. 2022. 19:30 8

Ko mu je doturio telefone? Slučaj Šarić i dalje ENIGMA

Šta se desilo sa slučajem doturanja satelitskih telefona Darku Šariću, kojima je, kako navodi Evropol, organizovao svoju kriminalnu grupu i naredio ubistvo jednog od najbližih saradnika, a sve to - iz pritvorske jedinice u Specijalnom sudu? Da li je protiv nekoga pokrenut postupak? Prošlo je mesec dana otkako je Tužilaštvo za organizovani kriminal naredilo istragu protiv Šarića i još 11 lica, rezultata još uvek nema.

Ko je pritvorenom Darku Šariću dopremio telefone sa Skaj aplikacijom, putem koje je navodno upravljao međunarodnim, mutnim poslovima i naručio ubistvo Milana Milovca zvanog Cigla prošle godine u Ekvadoru?

Kako je to moguće? Novinar Vuk Cvijić koji prati istrage napominje - nije ovo prvi slučaj da se dešava nešto neobično po pitanju Šarića.

- To nije pitanje jednog zatvorskog čuvara, niti smene zatvorskih čuvara, to je pitanje ozbiljne organizacije. Pritvor u Specijalnom sudu je najčuvaniji, najbezbedniji pritvor bio do sada. Bilo je nekih slučajeva, ali su oni odmah otkriveni, pokušaja bekstva i takvih stvari - ukazuje Cvijić za N1.

U Tužilaštvu za organizovani krininal kažu - radi se na tome.

- U toku je predistražni postupak u cilju utvrđivanja načina na koji je okrivljeni Darko Šarić došao u posed mobilnih telefona - putem kojih je, postoji osnovana sumnja, pripadnicima njegove organizovane, kriminalne grupe nalagao vršenje krivičnih dela za koja se protiv Darka Šarića i drugih sprovodi istraga) - navode u tužilaštvu.

Član Udruženja tužilaca Srbije Predrag Milovanović objašnjava ukoliko do istrage dođe - tužilac treba da pribavi dokaze i podatke koji su neophodni za donošenje odluke o podizanju optužnice ili obustavi istrage.

- Tužilac za organizovani kriminal ima rok koji Zakonik predviđa, u kome može završiti tu proceduru, to je rok od godinu dana, ukoliko ne završi, on o tome obaveštava neposredno višeg javnog tužioca i obaveštava ga prosto o razlozima zbog čega nije završio istragu - kaže Milovanović.

On dodaje da tužilac ima i mogućnost da javnosti iznese određene informacije iz postupka, a da ga pri tom ne ugrozi, uz ogradu da poštuje pretpostavku nevinosti okrivljenih i prava drugih učesnika postupka.

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović očekuje da fokus istrage bude na na onome ko je dostavljanje telefona omogućio.

- Naravno da bi u tom slučaju trebalo da se obrati pažnja i na samog Šarića, da se možda i on sasluša povodom toga. I da se vidi čak na koji način i da li je tu postojao neki mito i kakav dogovor ili korupcija ili šta je pozadina celog tog slučaja - ocenjuje Vojinović.

Ona napominje da ukoliko slučaj ne bude rešen, poslaće lošu poruku u svet, jer sam Šarić, a i mnogi drugi, domaći slučajevi su rešeni uz pomoć organa drugih država, kao što je američka DEA. Uz to i ovdašnja javnost mogla bi da pomisli da je u Srbiji sve dozvoljeno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati