Hronika

[ Izvor: N1 ]

01. 07. 2021. 11:50 0

Žrtva seksualnog zlostavljanja u Petnici dala izjavu policiji

Valjevskoj policiji u sredu je dala izjavu jedna od žrtava seksualnog zlostavljanja u Istraživačkoj stanici "Petnica" , jedna od onih koje su svoje uznemirujuće iskustvo podelile i sa novinarkom lista "Vreme". Radi se o osobi koja je u Petnici boravila pre 2013. godine, odnosno, pre donošenja takozvanog Marijinog zakona, po kome seksualni delikti učinjeni nad maloletnim osobama i deci ne zastarevaju.

To je prva žrtva seksualnog uznemiravanja u IS "Petnica" koja je dala izjavu policiji o tome šta je prilikom pohađanja seminara u toj obrazovnoj ustanovi doživela.

U Javnom tužilaštvu u Valjevu za N1 je rečeno da je policija prilikom pretresa stana osumnjičenog Branislava Savića pronašla veći broj fotografija sa problematičnim sadržajem i da su te fotografije snimane u jednom dužem vremenskom periodu. O tome da li su sve nastale u IS "Petnica" kao i identitetu osoba na fotografijama, za sada se pouzdano ne može govoriti.

Zbog nepreciznog izveštavanja nekih medija u užilaštvu u Valjevu naglašavaju da je predmet "Petnica" u predistražnom postupku.

Tužilaštvo u Valjevu je ranije pozvalo sve maloletne osobe koje su nakon 2013. godine bile žrtve seksualnog nasilja u "Petnici" da se jave nadležnim državnim organima, tužilaštvu ili policiji.

Kako je rečeno, bez svedočenja oštećenih i materijalnih dokaza otežano je dalje postupanje tužilaštva u ovom predmetu, u smislu neophodnosti identifikacije oštećenih i dobijanja izjava od njih o onome što su doživele kako bi se moglo pravilno oceniti postojanje krivičnog dela, njegova pravna kvalifikacija i izvršilac dela.

Pozvane su oštećene nakon 2013. godine jer je tada usvojen takozvani Marijin zakon, kojim je propisano da za krivična dela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu maloletnih lica i dece ne zastarevaju, odnosno, ne nastupa zastaralest krivičnog gonjenje za ta krivična dela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati