Hronika

17. 06. 2021. 16:26 11

Sudija Dičić odgovorila Vučiću zbog slučaja Šarić

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnjoj konferenciji za medije javno označio sudiju Vrhovnog kasacionog suda Radmilu Dragičević Dičić, kao sudiju koja je poništila presudu Darku Šariću, nazivajući je pritom "legendom 5. oktobra i cele demokratske javnosti".

Vest da je drugostepena presuda Darku Šariću ukinuta, minulih dana izazivala je buru kako u stručnoj, tako i u laičkoj javnosti, posebno imajući u vidu dužinu tog sudskog procesa, krivičnih dela koja su optužnicom obuhvaćena i kontroverze koje prate proces od samog početka, pa i podatak da je to jedan od prvih „medijskih“ predmeta iz Vrhovnog kasacionog suda koji puni novinske stranice otkako se na čelu te institucije nalazi Jasmina Vasović, navodno predsednikova prijateljica.

Da odluku komentariše drznuo se i predsednik Vučić na jučerašnjoj konferanciji i to optužujući jednu sudiju Vrhovnog kasacionog suda da je odluku donela sama. Tu informaciju je prisutnima prezentovao kao „zanimljivost“.

„Ovo će vam biti sada zanimljivo da čujete. Kažu da je poništena presuda zato što je Vučićeva prijateljica Jasmina Vasović, predsednica Kasacionog suda, donela tu odluku. A, znate li ko je stvarno doneo odluku? Nije sudija Vasović, već legenda 5. oktobra i cele demokratske javnosti, sudija koja je sudila ubicama Đinđića i Stambolića, žena koja je dala intervju NiN-u, Radmila Dragičević Dičić“, rekao je Vučić.

Zbog čega je predsednik sudiju Dragičević Dičić spomenuo u kontekstu 5. oktobar i naveo slučajeve ubistva Ivana Stambolića i Zorana Đinđića, kako je to relevantno u ovom konkretnom slučaju, ostaće misterija po svemu sudeći, mada se u ovom trenutku može naslutiti zbog čega je „važan“ podatak da je ona „žena koja je dala intervju NIN-u“.

Redakcija Nova.rs stupila je u kontakt sa sudijom Radmilom Dragičević Dičić koja doduše nije previše želela da komentariše jučeršnji predsednikov nastup, ali nam je objasnila da odluka o ukidanju Šarićeve presude svakako nije njena lična odluka, niti je motivisana bilo kakvim ličnim pobudama.

„Tu odluku nisam donela lično ja, već veće. To je odluka pet sudija Vrhovnog kasacionog suda, a ne moja lična, kako se predstavlja. Doneta je analizom konkretnog slučaja, doneta je ceneći sve zakonom predviđene razloge“, kazala je sudija Radmila Dragičević Dičić za Nova.rs.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 15 godina zatvora Darka Šarića kao organizatora grupe koja se tereti za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionog sudu na ponovno odlučivanje.

Ova odluka je izazvala veliku pažnju javnosti i iz razloga što je nedavno na funkciju predsednice Vrhovnog kasacionog suda postavljena Jasmina Vasović. Vasovićeva, koju mediji označavaju kao blisku osobu predsednika Aleksandra Vučića, bila je jedini kandidat za ovu funkciju.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati