Hronika

[ Izvor: Raskrikavanje.rs ]

11. 05. 2021. 19:16 1

Slučaj "Ćuruvija": Ključni dokazi neće biti izbačeni iz optužnice

Sudsko veće u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije odlučilo je danas da iz dokaznog materijala ne izbacuje dokumentaciju o mobilnoj komunikaciji koja pokazuje da su pojedini okrivljeni u vreme Ćuruvijnog ubistva bili blizu haustora, gde je u njega ispaljeno 12 metaka. Reč je o ključnim dokazima na kojima se temelji optužnica, a odbrana je ranije tražila da budu izbačeni pod obrazloženjem da su pribavljeni protivzakonito.

Reč je pre svega o izveštajima sa baznih stanica mobilne telefonije iz centra Beograda, koje pokazuju sa kim su sve i koliko često sada okrivljeni za ubistvo komunicirali pre ubistva, na dan ubistva i posle ubistva, piše portal Raskrikavanje.rs.

Upravo je to dokumentacija koja najviše inkriminiše okrivljene. Oni su tvrdili da su u vreme ubistva bili na sasvim drugim mestima u gradu, da bi njihovi telefoni ipak bili locirani baš u centru Beograda, u blizini Svetogorske ulice, gde je Ćuruvija ubijen.

Odbrana je više puta tokom postupka tvrdila da su ovi izveštaji pribavljeni protivzakonito i iznela da sumnja u to da su uopšte autentični. Sudija Snežana Jovanović je danas to odbacila.

- Razlog odbacivanja zahteva odbrane je taj što su dokumentacija i dokazi pribavljeni i sačinjeni u skladu sa svim zakonskim odredbama - navela je Jovanović i napomenula da odbrana može da se žali na ovu odluku.

Nakon što su se prošlih nekoliko suđenja svi u sudnici izjašnjavali o iskazima više od sto svedoka u ovom postupku, sada se prešlo na drugu fazu - izvođenje pisane dokumentacije, odnosno iščitavanje spiska dokaza koji se nalaze u pisanoj formi.

Međutim, kako je reč o ponovljenom suđenju, odnosno zbog činjenice da su svi ovi dokazi već izvođeni i analizirani u prvom suđenju, sada je postupak izgledao tako što je sudija Jovanović oko pola sata iščitavala nazive i delovodne brojeve niza dokumenata koje je tužilaštvo predložilo kao dokaze. Na taj način je formalno, radi uštede vremena, "izvršen uvid" u sve ove dokumente - razne policijske izveštaje, sudska rešenja, zapisnike o pretresima stanova i računara, o oduzimanju razne opreme, izveštaji raznih veštaka, knjige dežurstava u Resoru državne bezbednosti i slično.

Suđenje će biti nastavljeno sutra kada će advokati odbrane i okrivljeni moći da se izjašnjavaju o svakom od ovih dokumenata, odnosno da ih komentarišu.

Podsetimo, reč je o ponovljenom postupku koji je otpočeo u oktobru prošle godine nakon što je prva osuđujuća presuda ukinuta i slučaj vraćen na početak.

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković, koji se tereti da je po nalogu nekog iz vrha vlasti organizovao ovo ubistvo. Drugi okrivljeni je Milan Radonjić, prvi čovek beogradskog centra RDB-a, dok su pripadnici službe Ratko Romić i Miroslav Kurak optuženi da su bili na mestu ubistva - Romić da je udario Ćuruvijinu partnerku pištoljem od čega je ona pala, a Kurak da je pucao u novinara. Kuraku se, inače, sudi u odsustvu jer je već godinama u bekstvu. Prema poslednjim informacijama, nalazi se u Tanzaniji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati