Hronika

[ Izvor: N1 ]

08. 03. 2021. 13:58 4

Slučaj Doljevac: Analizirani snimci bez 2 ključna minuta

Nikola Mitić, svedok, policajac koji je bio na mestu nesreće, nije se pojavio, ali je saslušan Boris Antić, komisija veštaka, predstavnik Saobraćajnog fakulteta Beograda. Zbog poštovanja protivepidemijskih mera, ročiste je prebačeno u veću prostoriju sudske zgrade u Nišu, a jedan od oštećenih - Zoran Babić, v.d. direktora Koridora Srbije, nije bio u publici.

I dalje se u Osnovnom sudu u Nišu vodi postupak protiv vozača Koridora Srbije Dejana Stanojevića bez dva minuta snimka sa nazdorne kamere na nekadašnjoj čeonoj naplatnoj stanici Doljevac, i to baš iz perioda kada se nesreća dogodila.

Veštak je prilikom saslušanja danas rekao da je Komisija veštaka, u ekspertizi iz maja 2019. godine, radila na osnovu materijala koji je bio dostupan.

- U materijalu koji je raspoloživ, u 8.30.44 sekundi se video zapis prekida, a nastavlja u 8.32.33 sekundi. Kako je do nezgode došlo u 8.31 min. nije bilo moguće analizirati nailazak škode ka naplatnoj rampi jer taj deo snimka nedostaje. To je na strani osam u izvestaju - rekao je veštak saobraćajne struke Boris Antić, prenosi N1.

Ostaje pri analizi i veštačenju iz maja 2019.

Dopunjeno je samo mišljenje podacima o postupanju zimske službe, ali ono ne menja stanje stvari.

- Prema građevinskom dnevniku u noći između 30.i 31. januara 2019. izvršeno je preventivno posipanje soli na mostovima i nadvožnjacima i petljama i tamo gde je vlažna površina kolovoza na autoputu oko Niša. Temperatura je rano ujutru bila oko nule, a kolovoz je obilažen - rekao je veštak na sudu.

To sve, dodao je uoči dopune, ne utiče na prethodnu analizu, ali, kako se izjasnio, ostavljaju i ovu dopunu sudu na odluku.

- Ovo je dokument (građevinski dnevnik putarske službe) šta su putari radili tog dana i u četvrtak se spominje da je bilo delimično magle, ne piše da je vršeno posipanje soli i tog jutra se ne spominje Doljevac. Ali, možda bi neki radnik bolje to mogao da objasni - rekao je između ostalog.

Pojasnio je da je tog jutra, kada je poginula Stanika Gligorijević, mnogo toga zavisilo od tehnike vožnje i kočenja - blaže usporenje, ne oseti se proklizavanje i sl. ali je to ostavljeno sudu na odlučivanje.

Nije primećeno, rekao je na pitanje advokata ostećenih rođaka Stanike Gligorijević, da je Škoda superb, kojom je izazvana nesreća, imala nestabilno kretanje neposredno pre udarca.

Nije izrazio sumnju u zapisnik o uviđaju sa lica mesta.

Saslušanje veštaka još traje, a pitanja se odnose uglavnom na okolnosti u vezi sa zaustavljanjem automobila 31. januara. Pitanje advokata je bilo i da li je trebalo raditi veštačenje Škode superb, posle nesreće sa smrtnim ishodom.

Veštak kaže da tehnički pregled predstavlja dokaz od značaja za saobraćajno-tehničko veštačenje. Iz iskustva se, kaže, po pravilu vrše vanredni tehnički pregledi kada su teške nezgode u pitanju, ali su iskustva zaista različita.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati