Hronika

M. Tomić

23. 02. 2021. 12:21 2

SNS političar mu uništio život: Ja sam star, ovo je i borba za mlađe kolege

- Malo mi je lakše. Ova presuda ukazuje da borba nije bila uzalud. I nadam se da će ova presuda biti vesnik proleća za slobodu medija u Srbiji - rekao je novinar Milan Jovanović za Direktno.rs, posle prvostepene presude kojom su Draguljub Simonović, bivši predsednik SO Grocka i saradnici osuđeni za paljenje njegove kuće u Vrčinu, decembra 2018. godine. 

Jovanović je ukazao i na to da, Simonović iz redova SNS, kao i njegovi advokati nisu pokazali osnovno poštovanje pravosuđu države. 

- Čim je sudija pročitao da su osuđeni, oni su u sudnici počeli da galame, dobacuju, da bi ubrzo napustili sudnicu. Takvo blago rečeno bezobrazno ponašanje je nepoštovanje suda - naveo je Jovanović. 

Iako je prvi korak u borbi za prava i zaštitu novinara dobijen, nije sve završeno, jer presuda nije pravosnažna. Sasvim izvesno je da će se Simonović i ostali nepravosnažno osuđeni žaliti, i osim mogućnosti da kazne budu potvrđene nije nemoguće da postupak bude vraćen na ponovno suđenje.

Jovanović se nada da do toga ipak neće doći. Na pitanje da li posle ove, prvostepene presaude, smatra da su novinari bar malo zaštićeniji, nekadašnji policajac odgovara sa "ne".

- Ne osećam da su novinari zaštićeniji. To će biti tek kada novinari dobiju status službenih lica, kao recimo advokati. Kada se napadi na novinare budu tretirali kao napadi na službena lica, novinarima će biti lakše. Ja sam već mator, i ne znam da li ću dočekati to, ali se nadam da će se novinari izboriti za takav status, zbog mlađih kolega - konstatovao je novinar kome je, zbog želje da javnost bude upoznata sa raznim manifetlucima lokalne vlasti u Grockoj, bio ugrožen i život, i dom uništen u podmetnutom požaru.

- Moja supruga još nijednu noć od tada nije prespavala, plaši se. Celu noć šeta po terasi, kao na straži. Čujem stalno bat njenih koraka noću. Pregleda ulicu da neko ponovo ne dođe da zapali kuću. Doduše, ima policijsku zaštitu 24 sata. Možete da zamislite kakav je to život pod policijskom zaštitom sa strepnjom da vas neko ne ubije i ne zapali kuću. Moje je zdravlje bilo narušeno i pre paljenja kuće. Sada je znatno pogoršano. Da budem iskren, dosta vremena provodim na kiseoniku. Trudim se da što duže opstanem, da doživim da se ovaj sudski postupak okonča i da počinioce vidim zasluženo kažnjene - dodao je Jovanović.

Ko je pretukao urednika Željka Matorčevića?

I dok je paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, rasvetljeno i krivci su, za sada, nepravosnažno osuđeni, još nije utvrđeno ko je i zašto pretukao njegovog najbližeg saradnika, urednika portala "Žig info" Željka Matorčevića.

Dva meseca pre nego što je Jovanoviću zapaljena kuća, Matorčević je fizički napadnut, slomljena mu je jagodična kost i nedelju dana je proveo u bolnici.

- I sam tužilac je rekao da mu je žao što ne može povezati ta dva napada. Iako sam prepoznao napadača, smatrali su da nema dovoljno dokaza i krivična prijava je odbačena. I to pravosnažno. Tako da već godinu dana ne znam šta je sa mojim slučajem - rekao je Matorčević za Direktno.rs.

Presudu koju je izrekao sudija Drugog osnovnog suda Slavko Žugić, smatra "malim korakom ka boljitku položaja novinara u Srbiji".

- Nažalost, drugi slučajevi su i dalje nerasvetljeni. Odnos vlasti i institucija prema novinarima je i dalje isti. I dalje nas napadaju, nazivaju stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima. Dok god institucije ne budu počele da rade svoj posao, a to je da sprečavaju napade na novinare, paljenje njihovih kuća, "sedma sila" je ugrožena. Poenta je da se spreče napadi, podmetanje požara, a ne samo da se gasi požar kada je kuća zapaljena - objasnio je Matorčević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati