Hronika

[ Izvor: Beta ]

15. 12. 2020. 16:55 0

"Izricanje presude Mladiću i Stanišiću sledeće godine"

Sudski Mehanizam u Hagu planira da u maju iduće godine izrekne pravosnažnu presudu Ratku Mladiću, najavio je predsednik tog suda Karmel Ađijus (Carmel Agius) u izveštaju Savetu bezbednosti UN.

Kako je danas saopštio haški sud, Ađijus je naznačio i da će do kraja maja 2021. biti izrečena i nepavosnažna presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju.

Ađijus je pred Savetom bezbednosti rekao i da je sud nedavno "ponovo naglasio prethodni zahtev Srbiji da poštuje svoju obavezu i bez odlaganja prebaci u sedšte suda u Hagu" zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje Haškog tribunala.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (77), Haški tribunal je 2017. prvostepeno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperisanja i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Mladićeva odbrana je na tu presudu uložila žalbu, tražeći da on bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi.

Tužioci su, u svojoj žalbi, tražili da Mladić bude preglašen krivim i za genocid u još pet bosanskih opština. Prvostepenom presudom, Mladić je bio oslobođen tih optužbi.

Bivšem šefu Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, Stanišiću (70) i glavnom operativcu te službe Simatoviću, haški sud po drugi put sudi po optužnici za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Posle prvog procesa, Haški tribunal ih je oslobodio, ali je apelaciono veće 2015. usvojilo žalbu tužilaca i naložilo novo suđenje.

Tribunal je 2012. optužio radikale Jojića i Radetu da su nedozvoljeno uticali na svedoke u haškom procesu njihovom partijskom vođi Vojislavu Šešelju, tako što su pritiskom, pretnjama i mitom pokušali da ih primoraju da promene iskaz ili da ne svedoče.

Srbija odbija da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, na osnovu odluke Višeg suda u Beogradu po kojoj je obavezna da sarađuje samo u procesima za ratne zločine, a ne i u postupcima za nepoštovanje suda.

Zbog nesaradnje, na koju je, po haškom sudu, Srbija obavezna, Ađijus je ranije već prijavljivao Savetu bezbednosti UN.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati