Hronika

KRIK

23. 10. 2020. 16:39 3

KRIK: Vučić Tešićevom saradniku dodelio srpsko državljanstvo

Aleksandar Vučić je, dok je bio premijer Srbije, saradniku najmoćnijeg trgovca oružjem Slobodana Tešića, Kaledu Hamedu iz Jemena, 2016. godine dodelio srpsko državljanstvo preskačući redovnu proceduru, pozivajući se na “nacionalni interes”, saznaje KRIK.

Kako otkriva KRIK, najmoćniji domaći trgovac oružjem Slobodan Tešić stavljen je pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država 2017. godine, jer su transakciju njegove kompanije sa Kipra od 1,7 miliona dolara "istaknutom Saudijcu" banke prijavile američkom trezoru "kao sumnjivu".

Krajem 2017. godine, Tešića je sankcionisao Trezor Sjedinjenih Američkih Država jer je, kako je saopšteno, otkriveno da je plaćao mito da bi dobijao ugovore o naoružanju sa različitim državama.

Pod sankcije su stavljene i Tešičeve kompanije koje je navodno koristio za potplaćivanje političara, a među njima je kiparska firma "Gravit Limited".

Tešićeva kompanija, svega nekoliko meseci pre nego što se to dogodilo, uplatila 1,7 miliona dolara ćerki firmi kompanije "Horizon Crescent Wealth LLC" iz Katara.

Taj novac je uplaćen prvog juna 2017. godine i bio je namenjen neimenovanom "istaknutom Saudijcu", otkrivaju novinari u dokumentima.

Saudijska Arabija je, inače, od izbijanja rata u Siriji postala značajni kupac oružja od srpskih državnih preduzeća, a Tešić je jedan od ključnih posrednika u ovom poslu, navodi KRIK.

Njegovu transakciju od 1,7 miliona dolara banke su označile kao sumnjivu i prijavile je FinCEN, odeljenju američkog Trezora koje se bori protiv pranja novca i drugog finansijskog kriminala.

Novac na račun "Horizon" uplatio je u martu 2017. godine i Tešićev saradnik Kaled Abdulkarem Naser Hamed iz Jemena koji je, odskora, i srpski državljanin.

KRIK otkriva da mu je 2016. godine Aleksandar Vučić, tada premijer Srbije, dodelio državljanstvo zaobilazeći uobičajenu proceduru - po kojoj je stranac morao da živi duži niz godina u zemlji i ispuni druge uslove.

Hamedu je poklonjeno državljanstvo jer je to u "nacionalnom interesu" Srbije, prema članu zakona koji je citiran u rešenju od 11. februara 2016. koje je Vučić potpisao.

U tom dokumentu nije objašnjeno kakav je to državni interes zadovoljen ovom odlukom, a sve institucije koje je KRIK kontaktirao odbile su da daju komentar. Hamed je novinaru OCCRP/KRIK mejlom kratko odgovorio sa: "Gubi se".

Direktori "Horizon", švajcarski advokati Patrik Barisvil i Žan Mark Mantegani, novinarima su rekli da nisu učinili ništa loše, kao i da je za transakcije povezane sa Tešićevom firmom "Gravit" i Hamedom bio nadležan njihov direktor iz Katara, Mohamed Abdulaziz Al Emadi, koji je nećak tamošnjeg ministra finansija.

Al Emadi, koji sebe opisuje kao "katarskog biznismena", nije odgovorio novinarima na pitanja.

OCCRP je projekat za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije, osnovan 2006. godine kao konzorcijum istraživačkih centara, medija i novinara koji deluju u Istočnoj Evropi, Kavkazu, Centralnoj Aziji i Centralnoj Americi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati