Hronika

[ Izvor: Beogradski centar za ljudska prava ]

25. 09. 2020. 16:06 1

Policajac koji je šamarao čoveka proći će nekažnjeno

U slučaju koji se desio sredinom aprila 2020. godine, u kome je jedan policijski službenik Policijske stanice Vračar rukom više puta udarao u lice prethodno savladanog građanina koji je sedeo na zadnjem sedištu policijskog automobila, podneta je krivična prijava koju je to tužilaštvo odbacilo.

Iako je snimak događaja izazvao veliko interesovanje javnosti u pravcu ustanovljavanja odgovornosti policijskog službenika, prilika nadležnih organa Srbije da sprovedu delotvornu istragu i pošalju poruku javnosti da će zlostavljanje građana od strane javnih službenika biti kažnjavano propuštena je odlukom Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu o odbacivanju krivičnih prijava u ovom slučaju.

U obrazloženju odluke, Tužilaštvo je najveći značaj dalo izjavi pretučenog građanina da se on "ne oseća niti zlostavljano niti mučeno", smatrajući da usled nedostatka subjektivnog osećaja oštećenog da se prema njemu postupalo na način kojim se vređa njegovo ljudsko dostojanstvo nema ni krivičnog dela. 

Odluku Tužilaštva dodatno kompromituje to što je postupajući zamenik tužioca poklonio poverenje veoma neuverljivoj izjavi osumnjičenog službenika da se on „branio“ od građanina koji ga je pljuvao i govorio mu da će mu tako preneti koronavirus, iako se na snimku jasno vidi da taj službenik uporno udara (šamara) građanina lišenog slobode ponavljajući pitanje: "Kako se zoveš?". 

Da je postupanje osumnjičenog policijskog službenika bilo nezakonito, utvrdio je i Zaštitnik građana u aktu od 6. jula 2020. godine, ocenivši ga kao ponižavajuće postupanje koje je dovelo do povrede Ustavom zajemčenih prava građanina na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i ljudskog dostojanstva.

Smatrajući da je ovakva odluka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu nezakonita,  Beogradski centar za ljudska prava je podneo inicijativu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da u ovom slučaju izda obavezno uputstvo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da ponovo povede predistražni postupak, u kome će pravilno i potpuno utvrditi činjenice i doneti novu odluku o krivičnim prijavama Beogradskog centra za ljudska prava i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati