Hronika

S. M.

08. 09. 2020. 18:58 0

Dosijei iz Haškog tribunala u rukama veterana OVK?

Organizacija veterana takozvane OVK potvrdila je da je dobila 4.000 dosijea iz Haškog suda, sa izjavama svedoka usmerenih protiv najvećih albanskih zločinaca tokom rata na Kosovu 1999. godine. Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, njima je maskirano lice donelo na poklon ta dokumenta. Najavili su da očekuju da dobiju još 7.000 dosijea, i to sve o svedocima koji su ključni protiv pripadnika OVK koji su tokom rata na Kosovu činili strašne zločine, pre svega nad srpskim življem.

- U ovom paketu koji nam je dostavljen, postoji oko četiri hiljade dosijea Specijalnog suda - naveo je predsednik Organizacije veterana OVK Kosova Hisni Gucati, dok je njegov zamenik Nasim Haradinaj u izjavi prištinskim meidjima na albanskom jeziku rekao da su u pitanju dosijei svedoka ovog suda.

Zapravo, Haradinaj je pojasnio da dokumenti sadrže činjenice o nedavnim ratnim zločinima na Kosovu, pa čak i imena zaštićenih svedoka koji su pred tužiocima dokumentovali ono što su videli.

I dok neki od advokata porodica albanskih žrtava za vreme ratnih sukoba na KiM, koji su ubijeni kao nepodobni smatraju da je "curenjem dokumenata iz haškog tribunala" narušen kredibilitet ovog suda, porodice kidnapovanih i ubijenih Srba na KiM sa nevericom ističu da je u pitanju šokantna vest izražavajući sumnju u njenu istinitost i navode da će uprkos činjenici da to predstavlja novu opasnost i pritisak na svedoke, oni stajati iza svojih izjava datih Specijalnom sudu za Ratne zločine u Beogradu koji su potom prosleđeni Haškom sudu.

Specijalni sud za zločine OVK potvrdila je svojevremeno i kosovska Skupština, a tužioci specijalizovanih veća ovog suda do sada su saslušali više od stotinu bivših pripadnika OVK.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati