Hronika

[ Izvor: Espresso ]

04. 08. 2020. 17:31 2

19 GODINA POSLE Država bez volje da reši ubistvo pukovnika policije

Na jučerašnji dan 2001. ubijen je pukovnik policije resora državne bezbednosti Momir Gavrilović – Gavra, a 19 godina kasnije i to je ubistvo nerešeno, niti se čini da država ima volje da ga reši. A po svim svojim karakteristikama nosilo je tešku političku pozadinu i moglo je da inskriminiše mnoge tadašnje a i sadašnje političare!

Samo nekoliko sati po završetku sastanka sa saradnicima nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice, 3. avgusta 2001. godine ubijen je Momir Gavrilović, bivši pripadnik Državne bezbednosti. Nedugo posle ubistva, predsednik Koštunica se obratio javnosti i objasnio šta je bila svrha posete Gavrilovića njegovom kabinetu.

- Gavrilović je došao zabrinut zbog stepena kriminalizacije društva, u želji da ukaže na prodor kriminala na privredni život, na snagu i razgranatost delovanja pojedinih klanova… Zašto da ne upotrebim težu reč govorio je o korupciji.

Usledili su oštri verbalni obračuni između saradnika predsednika države i Zorana Đinđića, tadašnjeg premijera Srbije. Međusobno su se optuživali za kriminalne poslove, saradnju s mafijašima i ubistvo Gavrilovića. Tadašnji šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimir – Beba Popović kasnije je izjavio da je Ljiljana Nedeljković, šefica Koštuničinog kabineta, morala da bude saslušana u istrazi tog ubistva. On je optužio Kneževićevu da zna ko je ubio Gavrilovića jer ga je upravo ona odvratila od puta u Beč, pozvala ga telefonom i rekla mu da dođe na sastanak kod Koštunice, a samo nekoliko sati kasnije je i likvidiran. Popović je tvrdio da je Gavrilović bio jedan od ključnih svedoka zlodela DB-a i Jovice Stanišića, kriminala, ubistava koja su se desila neposredno posle 5. oktobra 2000. i brojnih pljački.

Bivši šef Biroa za komunikacije je ispričao da je Gavrilović pokušavao da stupi u kontakt sa Zoranom Đinđićem, ali da do susreta nije došlo. Njegovo ubistvo dogodilo se dok je premijer Đinđić sa saradnicima, među kojima se nalazio i Popović, bio u službenoj poseti Americi.

S druge strane, optužbe saradnika predsedniku Koštunici glasile su da je Gavrilović ubijen jer je pojedinim kolegama u Javnoj bezbednosti saopštio svoja saznanja o likvidaciji Ćuruvije i izneo dokaze o saradnji pojedinih ljudi iz kabineta Đinđića sa, u to vreme jedinstvenim surčinsko-zemunskim klanom.

Likvidacija Gavrilovića nije zloupotrebljena samo u političkoj areni već je poslužila i za pokušaj obračuna među zaraćenim kriminalnim grupama. Ispostavilo se da je Ljiljana Buha, supruga Ljubiše Buhe Čumeta, bila primorana od vođa zemunskog klana da javno optuži svog supruga za niz krivičnih dela, što je i učinila u otvorenom pismu predsedniku Koštunici, navodeći kriminalne i političke veze svog muža. U pismu je, između ostalog, tvrdila da je ubistvo Gavrilovića izvršio Čumetov čovek Dragan Nikolić zvani Teča.

Protiv Čumeta je podneta krivična prijava zbog navodne sumnje da je učestvovao u ubistvu Gavrilovića. Istom prijavom obuhvaćen je i Dragan Nikolić Teča. Međutim, u prijavi nije bilo nikakvih dokaza da su njih dvojica organizovali ili izvršili zločin. Zbog toga se otvoreno sumnjalo da je podnošenje prijave imalo za cilj da kompromituje Čumeta, s kojim su tada uveliko vođeni pregovori o dobijanju statusa svedoka saradnika u zamenu za svedočenje protiv zemunskog klana i Milorada Ulemeka Legije.

Gavrilović je napustio DB odmah po okončanju NATO bombardovanja SRJ 1999. i počeo da se bavi privatnim poslom. Nije ostavio nikakve pisane beleške, niti je ikada precizno saopšteno šta je bila svrha njegove posete kabinetu predsednika države.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati