Hronika

[ Izvor: NIN/Vuk Z. Cvijić ]

15. 06. 2020. 16:01 15

DRUGI PIŠU NIN: Zašto ćuti Vučić?

Predsednik Srbije, koji reaguje na svaku javno izrečenu ocenu, nikada se nije oglasio povodom veličanja ubica bivšeg premijera Zorana Đinđića i upornog osporavanja pravosnažne presude, piše NIN.

Od ponovnog dolaska na vlast, predsednik Srbije Aleksandar Vučić često se pozivao na Zorana Đinđića i najavio je podizanje spomenika ubijenom premijeru. Istovremeno, za sve to vreme, mediji koji su pod kontrolom vlasti i pojedinci koji su osuđeni za ratne zločine, poručuju ono što je u skladu sa Vučićevim ranijim ponašanjem, kada je table Bulevara Zorana Đinđića prelepljivao plakatima sa imenom Ratka Mladića. Tako tabloidi u štampanom izdanju i na nacionalnim frekvencijama u kontinuitetu osporavaju pravosnažnu presudu za ubistvo premijera.

Ne ustručavaju se da objavljuju teorije zavere, a prostor, da veličaju ubice premijera, daju onima koji su bili osuđeni za ratne zločine. Među njima je Vojislav Šešelj, koji je bio obuhvaćen i postupkom za ubistvo premijera, a sada kao i 90-ih igra ulogu najomiljenijeg opozicionara. On, koji je zajedno sa Vučićem, dok su bili u istoj stranci, najgore govorio o ubijenom premijeru Đinđiću, ponudio je svoje pravničke usluge Miloradu Ulemeku Legiji, pravosnažno osuđenom za organizaciju atentata. Političkom ocu naprednjaka u pozivanju na oslobađanje ubica premijera pridružili su se nedavno još jedan osuđenik za ratne zločine, Dragan Vasiljković - Kapetan Dragan i vođa zabranjenog neonacističkog Nacionalnog stroja Goran Davidović Firer.

Dok, s druge strane, pojedinci, poput Gorana Vesića, koji je nekad bio saradnik ubijenog premijera, a sada je istaknuti naprednjački jastreb, porede Đinđića i Vučića. "Đinđić bi danas bio na strani Vučića", tvrdio je Vesić. Međutim, ni on se, osim što ubijenog premijera koristi da veliča Vučića, nijednom nije osvrnuo na pokušaje rehabilitovanja njegovih ubica i osporavanja pravosnažne presude.

Pred izbore 2014, na kojima je utvrdio svoju vlast, Vučić se sastajao sa članovima porodice Đinđić najavljujući formiranje Komisije za ispitivanje političke pozadine atentata na premijera. Najavio je kasnije i podizanje spomenika, a svakog 12. marta ubijenom premijeru odaje počast u dvorištu zgrade Vlade. Ipak, on koji reaguje na svaku javno izrečenu sitnicu, nikada se nije oglasio povodom veličanja ubica i osporavanja pravosnažne presude.

Nata Mesarović, predsednica sudskog veća koje je donelo presudu za ubistvo premijera, kaže za NIN da je ne čudi veličanje ubica Đinđića i osporavanje pravosnažne presude.

- Poštovalaca osuđenih ima svuda. U sferi politike, biznisa, državnih struktura i kulture. Mnogo njih je imalo kontakte sa vođama zemunskog klana, a priroda tih kontakata nije razjašnjena. Ne verujem da su se intelektualci baš družili sa njima, nego je u pitanju nešto drugo. Spominjale su se tu neke novčane pozajmice. Neki su i svedočili da su nosili pare sa prvooptuženim kada je zemunski klan otimao biznismene. Nema organizovanog kriminala bez sprege sa državnim strukturama i tako je svuda u svetu - kaže Mesarovićeva i podseća da je Specijalni sud bio izložen brojnim verbalnim napadima i osporavanjima, kao i da je postojala stalna opstrukcija suđenja za ubistvo premijera.

Advokat Rajko Danilović, zastupnik porodice Đinđić na suđenju za atentat, kaže za NIN da vlastima nije u interesu da reaguju na veličanje ubica i osporavanje pravosnažne presude.

- Ova vlast hoće da privuče sve pa i one koji veličaju ubice premijera Đinđića. Zato se prave da ne vide i ne čuju to što se dešava. To što neki ratni zločinci napadaju nije čudno i to su pucnji u prazno. Problem je što nema nikakvih institucija. Ne da ćute, nego one ne postoje, sve su uništene - kaže advokat Danilović.

Danilović, koji je prisustvovao sastanku kada je Vučić najavio formiranje komisije za ispitivanje političke pozadine ubistva premijera, kaže da je to samo još jedna laž i da sadašnji predsednik Srbije zna zašto od toga ništa nije bilo.

- Svakog dana je ovde nova laž. Jedinu doslednost vidim u stalnom laganju - napominje Danilović.

 Čini se, da je danas ubijen premijer Đinđić, da ubicama ne samo da ne bi bilo suđeno nego bi bili odlikovani.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati