Hronika

Lj. Stanković

26. 05. 2020. 11:13 9

TRAGOM IZJAVE BRNABIĆKE "Srbija nema nezavisno sudstvo da suzbije kriminal"

Jedna stvar je da zvanično ne dozvolite ulazak u zemlju pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, a druga stvar je ilegalni prelaz koji ne možete kontrolisati, rekao je kriminolog Dobrivoje Radovanović za Direktno.rs, ocenivši izjavu predsednice Vlade, Ane Brnabić da mafijaši iz Crne Gore više neće moći da uđu u Srbiju, više kao političku, nego realnu.

Predsednica Vlade Srbije je sinoć istakla da će zabraniti ulazak u zemlju mafijašima iz Crne Gore, pošto je ta država rešila da otvori granice za zemlje koje nisu rizične zbog koronavirusa, a među kojima nije Srbija.

- Dobro je da su građani mogli da vide da smo nepoželjni u Crnoj Gori i to samo zato što nismo lagali ljude da umiru od gripa ili zapaljenja pluća, a ne od koronavirusa. Nastvićemo da se ponašamo odgovorno uvek govoreći istinu. Ovo nije pravi razlog ovakvog ponašanja crnogorskog premijera. Mi nećemo odgovarati recipročnim merama i nećemo sprečavati da građani Crne Gore uđu u Srbiju, ali ćemo još jače i snažnije sprečavati crnogorske kriminalce i predstavnike mafijaških klanova da ulaze u našu zemlju koji su decenijama terorisali naše građane - navela je Brnabić.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za naš portal kaže da postoji prethodna odluka Vlade da se ne dozvoljava ulazak ljudima za kojima postoje podaci da pripadaju organizovanom kriminalu i da ta odluka nije promenjena.

- Međutim, jedna stvar je kad ne dozvolite zvanično prelazak pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa u zemlju, a druga stvar je ilegalni prelaz. Između Srbije i Crne Gore postoji more ilegalnih prelaza, koji se ne mogu kontrolisati i ta izrečena zabrana je više političke prirode, nego što je realno - rekao je Radovanović, ističući da se treba fokusirati na otkriće tih kriminalnih veza i sprečavanje ubistava unapred.

Ubistva koja se dešavaju na teritoriji naše zemlje pripadaju organizovanom kriminalu koji je vrlo moćan finansijski, kaže on, dodajući da se protiv njega jedino možemo boriti ukoliko postoji nezavisno sudstvo.

- Mora postojati nezavisno sudstvo, tužilaštvo i nezavisna policija, to jest, policija koja ne pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova, nego tužilaštvu. Stvari moramo da rešavamo na drugačiji način, kao zemlje koje imaju nameru da se bore protiv organizovanog kriminala. Ako imate policiju pri MUP-u, onda su oni pod komandom ministra, odnosno pod komandom politike. Ako su pod komandom politike, ne pomaže mnogo jer je organizovani kriminal često u sprezi sa politikom. Tako smo se vezali u krug - zaključuje sagovornik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati