Hronika

Direktno.rs

05. 04. 2020. 16:07 2

"Ništa ne ukazuje da je Jovana počinila krivično delo"

Dvadesetčetvorogodišnja Jovana Popović iz Kikinde, koja je uhapšena zbog navodnog kršenja mere karantina o kojoj tvrdi da je niko nije obavestio, ostaće u pritvoru do 30. aprila jer je prvostepena žalba odbijena. U drugostepenoj žalbi njen advokat ističe da ne postoji nijedan element koji bi ukazao da bi osumnjičena počinila delo koje joj se stavlja na teret.

- Osumnjičena je neosuđivana, student muzičke pedagogije na Akademiji umetnosti (poslednji semestar završne godine) u Novom Sadu, kao i predavač u školi "Music harmony", sa vrlo urednim porodičnim životom i nije počinilac bilo kog krivičnog ili prekršajnog dela, te je potpuno nejasno na osnovu čega sud smatra da će okrivljena delo ponoviti - navodi se u delu žalbe, u koju je Direktno.rs imao uvid.

Na stranici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti može se dati potpis za peticiju kako bi se oslobodili nepravedno zatvoreni građani.

Navodi se da mera pritvora mora biti ograničena najkasnije na 11. april 2020. godine kao dana nakon koga okrivljena delo ne može ponoviti, čak i kada bi to želela, jer joj mera (koja joj nikad nije ni izrečena) svakako ističe 11. aprila i delo nakon tog dana ne može ponoviti.

- Iz tog razloga mera pritvora ne može trajati do 30. aprila, već može trajati najkasnije do 11. aprila 2020. godine. Sud bi na navedeno morao da pazi po službenoj dužnosti, ali odbrana svakako ukazuje na navedenu činjenicu i smatra da sud po istoj mora postupiti - ističe se u žalbi.

Konačno, čak i kada bi se prihvatilo da bi se "mera" računala u trajanju od 28 dana počev od 14. marta 2020.godine, ista ističe u svakom slučaju dana 11. aprila 2020.godine, nakon kog datuma (kao krajnjeg u svakom slučaju) ne mogu uopšte da postoje razlozi da produženje pritvora jer ne postoji bilo kakva opasnost od ponavljanja od mere koja više ne egzistira.

- Kako je pritvor produžen do 30. aprila 2020.godine, to je očigledno da Sud nije uzeo u obzir sve okolnosti konkretnog slučaja, prirodu krivičnog dela koje se okrivljenoj stavlja na teret, niti se precizno izjasnio o vremenskom trajanju mere, kada počinje i kada se završava, već je samo navedeno da se ukazuje na kršenje mere kućne izolacije u trajanju od 14 dana bez preciznijeg određenja - dodaje se u žalbi.

Podsetimo, Popović je dan pre uvođenja vanrednog stanja, 14. marta došla u Srbiju iz Crne Gore gde je nastupala sa duvačkim orkestrom iz Kikinde.

Na granici joj, prema njenim tvrdnjama, nije uručeno rešenje o obaveznoj izolaciji zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, samo joj je policijski službenik rekao da, ukoliko je boravila u zemlji u kojoj je aktivna epidemija ovog virusa, smanji kontakte u narednih 14 dana.

U okviru stranice "Pravda za Jovanu" na Fejsbuku, objavljen je i video u okviru kojeg se obraća i njena majka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati